2011. március 28., hétfő

Fehérbor

A mostani menü összeállításánál a legfőbb (de nem a legtöbb) alapanyag a fehérbor volt. Minden háztartásban előfordul, hogy akár egy buli után, akár csak egy borozgatós este után, marad egy kis bor az üveg alján. Mivel rossz borokat nem iszunk, kár lenne kiönteni. Használjuk fel őket egy finom ebéd főzésénél alapanyagként. Mert bizony az étel is megérdemli a finom borokat, nem lehet mindenféle rossz lőrét beleönteni azzal a kijelentéssel, hogy oda még jó lesz. Ha inni nem jó, akkor bizony az ennivalóba sem! Az alkoholtartalomtól pedig ne féljünk, pár perc forralás után az alkohol elillan. Gyerekek is ehetnek belőle. Tehát egy kis maradék szamorodni és még egy kevés félédes fehérbor szükséges ehhez a menühöz.


Fehérboros almaleves

Hozzávalók:
2 nagyobb alma
10 dkg cukor
1 csipet só
1 citrom leve
2-3 szegfűszeg
½ kk. őrölt fahéj
1 csillagánizs
2 dl Tokaji Szamorodni
1 ek. keményítő

Az almát meghámozzuk és kisebb kockákra vágjuk. Felöntjük a borral és 8 dl vízzel. Megízesítjük a cukorral, sóval, a citromlével és a fűszerekkel. Puhára főzzük az almát. A keményítőt egy kevés hideg vízzel elkeverjük, majd a leveshez öntjük. Besűrítjük a levest.
Hidegen és melegen is nagyon finom.


Pikáns sonkás sertéscsíkok párolt rizzsel
Hozzávalók:
1 kg sertéskaraj
1 nagyobb fej hagyma
20 dkg füstölt sonka
2 ek. zsiradék
2 ek. mustár
őrölt bors
3 dl félédes fehérbor
1 dl tejszín


A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A felhevített zsiradékon megpároljuk, majd hozzá adjuk a vékony és apró darabokra vágott füstölt sonkát. Tovább pároljuk kb. 5 percig. Ráborítjuk a csíkokra vágott sertéshúst is és egy kissé megpirítjuk. Ízlés szerint megborsozzuk, majd a mustárral elkeverjük. Felöntjük a borral és puhára főzzük egy óra alatt. Ha közben a bor elpárologna, öntsünk alá még egy kevés vizet. A végén a kevés maradék levét felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk.
Párolt rizzsel tálaljuk. Megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

1 megjegyzés: