Fehérboros almaleves
Hozzávalók:
2 nagyobb alma
10 dkg cukor
1 csipet só
1 citrom leve
2-3 szegfűszeg
½ kk. őrölt fahéj
1 csillagánizs
2 dl Tokaji Szamorodni
1 ek. keményítő
Az almát meghámozzuk és kisebb kockákra vágjuk. Felöntjük a borral és 8 dl vízzel. Megízesítjük a cukorral, sóval, a citromlével és a fűszerekkel. Puhára főzzük az almát. A keményítőt egy kevés hideg vízzel elkeverjük, majd a leveshez öntjük. Besűrítjük a levest.
Hidegen és melegen is nagyon finom.
Pikáns sonkás sertéscsíkok párolt rizzsel
Hozzávalók:
1 kg sertéskaraj
1 nagyobb fej hagyma
20 dkg füstölt sonka
2 ek. zsiradék
2 ek. mustár
őrölt bors
3 dl félédes fehérbor
1 dl tejszín
A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A felhevített zsiradékon megpároljuk, majd hozzá adjuk a vékony és apró darabokra vágott füstölt sonkát. Tovább pároljuk kb. 5 percig. Ráborítjuk a csíkokra vágott sertéshúst is és egy kissé megpirítjuk. Ízlés szerint megborsozzuk, majd a mustárral elkeverjük. Felöntjük a borral és puhára főzzük egy óra alatt. Ha közben a bor elpárologna, öntsünk alá még egy kevés vizet. A végén a kevés maradék levét felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk.
Párolt rizzsel tálaljuk. Megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Kedves Dia!
VálaszTörlésKérlek térj be hozzám!