2011. május 30., hétfő

Pillangó, évzárós, Reddewil, szívroham

Mindenekelőtt megjegyzem, hogy megkaptam a Diplomámat, amit az Online tortaversenyen elért eredményemért kaptam.
 Emlékeztetőül a tortám:

Máskor, amikor tortákat készítek, szerencsére mindig van időm és helyem a készítésre és a tárolásra. Ezen a hétvégén azonban máshogy alakultak a dolgok. Minden torta szinte egyszerre kellet, ráadásul nyár lévén a hűtőm sem tátong az ürességtől. Időm sem volt túl sok, eléggé be volt táblázva az egész hétvége. Volt ugyanis ovis évzáró és sógornő szülinap és anyóséknál grillezés és anyuéknál gyereknap.
Kezdem az első tortával, ami a gluténmentes pillangó torta volt. A "fogadott testvéremnek" készült, aki sajnos lisztérzékeny. A kislányának volt a szülinapja, de anya is tudjon belőle enni. Kaptam hozzá lisztkeveréket, amit meglátván megállt az eszem, hiszen rajta volt az ára: 1 kg-1100 ft. Így legyen beteg az ember. Na, nagyon elkanyarodtam az eredeti témától. Szépen annak rendje és módja szerint teljesen külön megsütöttem a piskótát, ami gyönyörű és nagyon jó állagú lett. Mindentől elkülönítve tároltam, nehogy véletlenül... A krémet is megfőztem (tejszínes csokikrém), majd nekikezdtem fondant gyártani, mert a bolti nem gluténmentes. Pillangót kértek, ami kislány lévén rózsaszín, DE! Sajnos a Wiltonos ételfesték sem gluténmentes! Törtem a fejem, hogy mivel színezzem meg a bevonatot, majd a Szilas színezékre esett a választás, mert az jó. Igen, de mire? Az állaga nagyon vizes, bár beleszámoltam a készítésnél és kevesebb vizet raktam bele, mégis teljesen más, már-már kezelhetetlen, lett az állaga. Azt gondoltam, hogy egy óra alatt végzek vele, de sajnos szinte az egész délutánom ráment. Alkut kellett kötnöm magammal és a gluténmentességgel. Így a díszítés is viszonylag szegényesebb lett. Mindenesetre ilyen tortát gluténmentesben sosem kaptak volna máshol. Örültek neki és utólag visszajeleztek, hogy ízlett is! :)))
Mivel ezen kívül még aznap két, illetve két és fél tortának még be kellett férni a hűtőbe, megkértem a kedves, drága szomszéd barátnőmet, hogy bérhűthessek a hűtőjükben. Csak egy polcot kértem, és kaptam is! Köszi, kösziiii! :DDD Pillangó beköltözött hozzájuk egy éjszakára.
Ugyanezzel egy időben készült az ovis évzáróra is egy torta, amit a tombolán sorsoltak ki fődíjként. Mondtam is az uramnak, hogy milyen jó lenne, ha a szomszédék nyernék meg a tortát és akkor meg is van a kösziajándék a hűtő bérlésért. :))) Bárcsak minden vágyam így teljesülne, hiszen a tombolán ők nyerték meg az én tortámat! Jó helyre került. Beszéljünk akkor végre a tortáról is. Sima piskóta és tejszínes csokikrém váltakoztak, majd a tetejét Unidec-el borítottam és díszítettem. Úgy gondoltam, hogy valamilyen semleges színt választok, hogy ugyanúgy örüljön neki kislány és kisfiú is. Végre kipróbáltam a kreatív boltban vásárolt szilikonos nyomdámat, azzal mintáztam meg a burkolatot. Végül került rá egy tarisznya évszámmal.
A hétvége legnagyobb projektje a sógornőmnek készült Reddewil 2.0 torta volt. Köztudottan nehéz a kedvére tenni, ezért ment a fejtörés és titkolózás, hogy meglepetés legyen. Emeletes tortában gondolkodtam, mert a családon kívül még barátok is részt vettek a bulin. Az elképzelés szerint az alsó nagyobb szint jelképezi a pokol tüzét, a felső kisebb szint pedig egy jó nagy üstöt, amiben fortyog valami kénes trutyi. Mellette pedig pózol a sógornőm, mint egy vörös lányördög. Nem teljesen sikerült tökéletesen kivitelezni a dolgot, már az idő hiánya miatt is. Az alsó szint egy nagy 20 szeletes sima piskóta, fehércsokis-mascarpone-s-tejszínes krém eperrel jól megrakva, fondant-al burkolva. Kézzel festettem rá a tüzet sárga, narancs, piros, burgundi és fekete színek váltakozásával. Apa készített fázisfotókat is közben.
 Az alsó lap megtöltve.
 Fehércsokis-mascarpone-s-tejszínes krém.
Töltöm az emeletet.
Pakolom az epret.
Mielőtt megmutatom a tortát, egy kicsit mentegetőzőm is. Az emelet, ami maga az üst, mogyorós grillázskrémmel lett töltve. Kaptam anyósomtól egy nagy adag mogyorót, azzal, hogy használjam fel a tortához. Mivel egyszerre kevertem ki a sok tortához a piskótát, ezért a tésztában szóba sem jöhetett. Mi legyen belőle? Megpirítottam, megtisztítottam, ledaráltam, cukort karamellizáltam és összekevertem, kiterítettem szilikon lapra, kihűtöttem és összedaráltam. Elmondani is sok, nemhogy megcsinálni. Főztem egy jó kis tojáskrémet 5 tojásból 25 deka cukorral és 25 deka margarinnal. Ebbe a kihűlt krémbe kevertem a grillázsport és hűtöttem egy egész éjszakán át. Sajnos nem érte el a kívánt állagot, de semmi gond (gondoltam én) majd feljavítjuk egy kis felvert tejszínhabbal. Nem lett jó még így sem. Még szerencse, hogy nem az egésszel kísérleteztem, mert a másik felét felfőztem egy kis keményítővel, és így végre használhatóvá vált. Betöltöttem az üstnek valót és beburkoltam Unidec-el. Ekkor még egyenes volt! Elővettem az air brush-omat (még mindig imádom!) és befestettem, és úgy is sikerült, ahogy akartam. :DDD Sajnos időhiány miatt nem vártam meg, hogy tökéletesen megszáradjon, így meglátszott az ujjam helye, amint felraktam a már meglévő torta tetejére. Pánikszerű javítás következett ecsettel. Talán sikerült! Pár lángcsóva mélyvörös fondant csíkokból szintén segített. Ekkor vettem észre, hogy ferde, jobban mint a Pisai ferde torony! Most már mindegy nincs rá idő javítgatni, meg lehet hogy már nem is érdemes, mert már csak rontanék rajta. A figura rendben, indulhatunk. (A figura már egy héttel ezelőtt elkészült; kivágtam, befestettem és jól kiszárítottam.)
Menet közben érdekes hangok jöttek ki a tortadobozból, de nem mertem belenézni, csak a megérkezést követően. Nem esett ugyan le az üst, de még jobban megnyekkent. A figuráról letörött a villa. Tálalás előtt a figura felállítása közben letörött az egyik lába is. A pincér srác csak röhögött és azt mondta legyen a címe a fél lábbal a pokolban. Anyós próbálta menteni a helyzetet, de csak rosszabb lett és már minden töredezett össze-vissza.
Így adtuk át:
Szerencsére így is nagyon tetszett neki! :)))
 Alsó szint megvágva.
 Felső szint megvágva.
Az utolsó kicsit nyugisabban elkészített torta a szívroham torta volt. Annyi volt csak a kérés, hogy ne legyen az egész ételfestékkel színezve, mert van a társaságban piros ételfestékre allergiás. A tölteléke csilis csokoládékrém. Bal oldalán erdei gyümölcsök levével színezve.
És még mindig csak szombat volt, ezzel nem is volt vége az őrületnek. Vasárnapra, gyereknapra, megígértem a nagyikámnak, hogy megsütöm az epres krémes piskótáját. Szombat este a grillezés után még két óriási piskóta sütése következett.
Ez lett belőle:
A mai ebéd pedig a tegnapi gyereknapi bográcsban főtt marhapörkölt maradéka. Főztem egy kis könnyű gyümilevest és tarhonyát.
Fúúúú, igencsak megeredt a tollam (billentyűzetem)! :)))

 Ui.: Jajjj, majd' elfelejtettem az aprósütiket. Ezeken kívül az óvodába még készítettem édes dinnyesüteményt és sós töltött kifliket is.

6 megjegyzés:

  1. Te aztán bevállalós vagy!!!! :) De megérte... a kedvencem a Red devil torta!!! Tyűűű... de jól kitaláltad!!!!

    VálaszTörlés
  2. Úhhh Te aztán nem semmi vagy! Nekem egy hét is kevés lett volna, hogy ennyi mindent elkészítsek! :) Lassan tényleg mellőznöm kell az oldalad, mert mindig olyan süti-torta-édesség-éhség jön rám, amikor a képeket nézem, hogy az már elviselhetetlen! :D Küldtem neked egy mailt, megfordítottam neked a Diplomádat! ;)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, nagyon kedves tőled! Már ki is cseréltem! :)))

    VálaszTörlés
  4. Fantasztikus és már már fanatikus!!!
    Látom te sem tudsz nemet mondani:)
    És persze a kihívás a legszebb az egészben!!
    Vagy tévedek?
    Nagyon ügyes vagy! Kicsit azért fújd ki magad a következő roham előtt!!:)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm, és tényleg egy kicsit fanatikus vagyok, de szerintem minden hobbiból tortát gyártó az! :DDD A kihívás a legszebb az egészben tényleg. Imádom!

    VálaszTörlés