2011. május 16., hétfő

Tokaji borecet 6. recept

Már hetek óta szemezek a kamrában a polcon jókedvűen elnyúló kuszkuszos zacskóval. Végre elérkezett a nap, hogy elővegyem és egy finom fogás keretein belül elkészítsem. Mindenképpen egy fűszeres saláta, vagy egy jó fűszeres husi mellé képzeltem el. Ebben az esetben egy husi köreteként végezte.



Tokaji borecetes-balzsamecetes csirke fokhagymás kuszkusszal

Hozzávalók:
4 csirkecomb, vagy csirkemellfilé
40 ml Tokaji kakukkfüves borecet
40 ml balzsamecet
125 ml csirkehúsleves (lehet kockából is)
2 ek. cukor
1 gerezd fokhagyma reszelve
4 ek. olaj a sütéshez
fokhagymás kuszkusz:
300 g kuszkusz
560 ml forró csirkehúsleves
2 ek. olívaolaj
4 gerezd fokhagyma szeletekre vágva
2 ek. friss, vagy 1 ek. szárított kakukkfű

A csirkecombokat egy tálba rakjuk, és meglocsoljuk a Tokaji borecet, a balzsamecet, a leves, a cukor és a fokhagyma keverékével. Mindkét oldalát 10 percig hagyjuk pácolódni.
 
Amíg pácolódik a hús, elkészítjük a kuszkuszt. A kuszkuszt egy tálba tesszük, ráöntjük a forró csirkehúslevest. Folpackkal szorosan lezárjuk, és 5 percig, illetve amíg felszívja az összes folyadékot, állni hagyjuk. 
Az olívaolajat felmelegítjük, beledobjuk a fokhagymát, és a kakukkfűvel puhára pároljuk. 
 Mielőtt a hagyma barnulni kezdene, hozzáadjuk a kuszkuszt, és folytonos kevergetés mellett 2 percig melegítjük.
 A csirke sütéséhez olajat hevítünk egy serpenyőben. A húst kivesszük a pácléből, és mindkét oldalukat nagy lángon 3-4 percig sütjük.
Ráöntjük a páclevet, és takaréklángon 30 percig, illetve míg a hús át nem sül és a pác kezd besűrűsödni, tovább sütjük.
Tálaláskor a csirkehúsokat a kuszkusz tetejére helyezzük, és meglocsoljuk a hús levével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése