2011. május 26., csütörtök

Tokaji borecet 4. recept







Indiai paradicsomos chutney



Hozzávalók:
2 kg paradicsom
kb. 1 kg cukor
1 citrom lereszelt héja
2 ek. Tokaji borecet furmintból
1 kk. mozsárban durvára tört koriandermag
1 darab kimagozott és vékonyra szeletelt chilipaprika
1 5 cm-es darab gyömbér


A paradicsomokat kereszt alakban metsszük be és forrázzuk le, majd azonnal merítsük hideg vízbe. Ezután könnyedén le tudjuk szedni a héját. Vágjuk negyedekbe, majd magozzuk ki (karalábévájóval a legegyszerűbb). A kimagozott negyedeket vágjuk apró kockákra. Mérjük le és tegyük ugyanennyi cukorral együtt egy vastag aljú edénybe. Reszeljük hozzá a citrom héját. Erős tűzön forraljuk fel, majd takarékra mérsékelt tűzön, gyöngyöző forrásban kb. 1 óra alatt főzzük sűrűre és enyhén karamelles ízűre. Keverjük hozzá a Tokaji borecetet furmintból, az összetört koriandermagokat, a chilipaprikát és reszeljük hozzá a gyömbért. Főzzük tovább együtt még 2-3 percig. 
Töltsük tiszta üvegekbe és szorosan zárjuk le. Fordítsuk az üvegeket fejjel lefelé, amíg kihűlnek. 
Remekül illik különféle sült húsokhoz, de grillezett zöldségekhez is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése