2011. április 4., hétfő

Sült csirke

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy kevés maradék sült csirke a hűtőben. A pipi újjászületett és mexikói tortilla tekercsben végezte, azaz újrahasznosult. A hideg sült csirkét már senki sem szereti megenni, a szokásos sült csirkés salátát pedig már mindenki unja. Használjuk fel egy új fogásban. Most egy csípős mexikói étel készült belőle, de legközelebb megmutatom, hogy francia lepényben is jól érzi magát.
Kukoricaleves kolbászchips-el

Hozzávalók:
1 doboz konzerv kukorica
1-1   csipet chili por, aprított koriander, aprított fokhagyma
1 ek. olaj
1 ek. liszt
1 kk. pirospaprika
só, bors
10 dkg csípős szárazkolbász

A kukoricát felengedjük egy liter vízzel. A chili porból, a korianderből és a fokhagymából mozsár segítségével készítünk egy fűszerkeveréket, amivel megízesítjük a levest, majd ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk. Készre főzzük. Felforrósítjuk a zsiradékot, majd rászórjuk a lisztet és megpirítjuk. Félrehúzzuk a tűzről és megszórjuk a pirospaprikával. Felöntjük egy kevés hideg vízzel és hozzáöntjük a leveshez. Jól kiforraljuk.
A kolbászt vékonyan felszeleteljük és száraz serpenyőben ropogósra sütjük.
A forró levest a kolbászchips-el tálaljuk.

 Csirkés tortilla tekercs (burrito)

Hozzávalók:
Tortilla:
10 dkg liszt
12 dkg finomra őrölt kukoricaliszt
1,5 dl meleg víz
Csirkés ragu:
3 zöldpaprika
1 fej hagyma
35 dkg sült csirke
2 ek. olaj
só, bors
Paradicsom salsa:
25 dkg paradicsom
2 fej lilahagyma
ecet, cukor, só, bors
darált erőspaprika, vagy chili
aprított koriander, vagy petrezselyem
Joghurtos szósz:
2 kis doboz joghurt
1 piros kaliforniai paprika
3 gerezd fokhagyma
só, bors
Ezeken kívül még:
1 kígyóuborka
20 dkg mozzarella sajt
1 doboz konzerv vörösbab

Tortilla: Nagy tálban elkeverjük a kétféle lisztet, aminek a közepébe mélyedést készítünk, majd fokozatosan hozzáadjuk a meleg vizet. Kézzel, vagy dagasztókarral ellátott robotgéppel, kemény tésztát készítünk. Lisztezett felületen gyúrjuk, amíg sima lesz. 8 részre osztjuk és lisztezett deszkán minden darabból kört formázunk. Száraz, forró serpenyőben megsütjük mindkét oldalán pár másodperc alatt.
Csirkés ragu: A paprikákat megmossuk és kicsumázzuk. A hagymát meghámozzuk , felkarikázzuk. A csirkét falatnyi darabokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, a hagymát kissé megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a paprikacsíkokat és kevergetve megsütjük. Adjuk hozzá a csirkét, sóval, borssal ízesítjük és 3 percig közepes lángon sütjük.
Paradicsom salsa: A lilahagymát és a paradicsomot is apró kockákra vágjuk. Megízesítjük a sóval, borssal, ecettel, cukorral és a darált erős paprikával. Hozzákeverjük az aprított koriander zöldet és a fogyasztásig félretesszük.
Joghurtos szósz: A joghurtot kiöntjük egy tálba. A kaliforniai paprikát, miután megmostuk és kicsumáztuk, apró kockákra vágjuk. Hozzákeverjük a joghurthoz. Beletörjük, vagy reszeljük a fokhagymát is és sózzuk,borsozzuk. Tálalásig félretesszük.
A kígyóuborkát megmossuk, majd nagyon vékony csíkokra metéljük. A mozzarella sajtot lecsepegtetjük. A babot lecsöpögtetjük és alaposan átöblögetjük vízzel.
A tortilla lapokat megtöltjük a csirkés raguval, a babbal és a mozzarellával, majd a mikróban alaposan összemelegítjük. Ezt a forró tölteléket megkoronázzuk a paradicsom salsa-val, a joghurtos szósszal és a csíkokra vágott uborkával. Összetekerjük és fogvájóval megtűzzük.

Lehet, hogy első ránézésre soknak tűnik az elkészítése, de csinálhatjuk kész tortilla lapokból is. A salsa-t és a joghurtos szószt elkészíthetjük előző nap, hogy az ízek alaposan összeérjenek, de frissen is nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése