2011. október 10., hétfő

A 90 napos diéta - összegzés

Mindenekelőtt tisztázni szeretném, hogy nekünk nem elsősorban fogyókúra, hanem inkább tisztító, méregtelenítő kúra volt ez a diéta. Emlékeztetőül leírom, hogy a nyaralásból hazatérvén július 11-én hétfőn kezdünk bele. Hogy miért? Azért mert a nyaralós röpke egy hete alatt sikerült fejenként 2-3 plusz kilót felszednünk. Ez már csak hab volt a tortán, mert minden ruhán érzett már az a kicsit szorítós érzés. Emellett viszont sikerült az emésztésünket is hazavágni. Gyakorlatilag meghalt! Na, de nem vetettünk keresztet rá, hanem nagyon erős elhatározásból elkezdtük közösen apával a diétát. Ekkor a gyerekek még itthon voltak nyári szüneten, tehát azt is meg kellett oldani, hogy nekik is megfelelő legyen a táplálásuk. Szerencsére e mellett a diéta mellet ez nem is okoz akkora problémát. Egy két kis kiegészítéssel ők is általában azt ették, amit mi.
Nem szaporítom feleslegesen a szót, mert úgyis mindenki arra kíváncsi, hogy mennyi kiló ment le. Büszkén jelenthetem, hogy stabil 10 kilótól szabadultunk meg fejenként. Ez ugye személyenként is változó lehet, mert ebben sem vagyunk egyformák, mint ahogy semmiben. Soknak hangzik egyszerre ez a súlyveszteség, de nem egyszerre tűnt el, hanem szépen apránként. És ugye a fogyókúra, vagy diéta nem azt jelenti, hogy csak íztelen dolgokat ehetünk. Igenis ízletes finom ételeket ettünk. Az első pár hétben távozott a víz, ami általában 2-3 kilót jelent. Ezután általában egy hónapig stagnál, de azután szépen megindul és folyamatosan apad. Az én esetemben például centiket nem tudok mondani, de a fogyókúra előtt 46-os, esetleg már 48-as ruhákat hordtam, most azonban a 44-es lett a sztenderd méretem, de vannak olyan ruhák, amiből már a 42-es is elég. Ez a régi méretem. :)
A mostani feladatunk az, hogy ezt megtartsuk, amit úgy érhetünk el, hogy még 90 napig a reggelit, azaz a gyümölcsöt megtartjuk. Tehát reggelire gyümölcsöt eszünk, majd legalább egy óra hosszat utána semmit. Ezután visszatérhetünk a régi étkezéshez. A nasira egyébként is vigyázni kell! Nagyon bejött a gyümölcsnap, amit talán hetente-kéthetente ismét megtartunk.
Mindenkit bátorítani szeretnék, hogy ne féljen belekezdeni a diétába. Nem olyan nagy ördöngösség.
Ismétlés:
Fehérjenap: tej, tejtermékek, tojás, hús
Keményítőnap: bab, borsó, lencse, krumpli, rizs
Szénhidrátnap: tészta, este csoki
Gyümölcsnap: gyümölcsök, olajos magvak
Vannak olyan zöldségek, amiket bármelyik napon ehetünk, amik semlegesek, pl.: káposzta, tök, cukkini, paprika, paradicsom, hagyma, saláta, répa. Ezekből akár salátát, vagy párolt, jó fűszeres ragut készíthetünk.
Mindenkinek van a diéta alatt mélypontja. Ilyenkor lehetünk magunkkal kicsit engedékenyebbek (de tényleg csak egy kicsit) és egy picit lehet ilyenkor bűnözni. Becsúszhat egy születésnap ebbe az időszakba, lehet nemet mondani az egész torta megevésére, de azért mondjuk egy-két falatot megengedhetünk magunknak. Ésszerűen.
Az én titkos favoritom a savanyú káposzta. Általában gyümölcsnapkor tör az emberre az éhség nagyon, vagy az édes undor. Ilyenkor én savanyú káposztát majszoltam. Jól eltelített és nem volt édes. Apának ugyanakkor az olívabogyó töltötte be ugyanezt a szerepet.
Visszatérve a tisztítókúra jellegére a dolognak, megemlíteném, hogy a diéta kezdetekor egyrészt visszaszorítottuk a cukorfogyasztást, másrészt azt is lecseréltük nyírfacukorra. Na ez nagy hiba volt részünkről, ugyanis az én belsőségem, mint utóbb kiderült nem bírt vele. Nagyon megszenvedtem ezt az időszakot. Ezután jöttek a glutén intoleranciás tüneteim, amivel még a gasztroenterológiára is eljutottam. A 90 napos mellet még a gluténmentes diétára is figyelnem kellett, amit szigorúan be is tartottam, így mostanra teljesen rendbe jöttek a dolgok, és visszatérhettem a normál étkezésre, ami nem gluténmentes. Egyszerűen csak felszívódási problémák voltak a háttérben. A diéta mindent megoldott.
Egyenlőre ennyi jutott így hirtelen az eszembe a diétával kapcsolatosan. Ha esetleg valakinek van ezzel kapcsolatban kérdése, akkor nyugodtan írja meg és megpróbálok rá válaszolni.

4 megjegyzés:

  1. Gratulálok!! :) Szép eredmény! Lementem az oldalad, jövök még nézelődni. :)))

    VálaszTörlés
  2. Aranyos vagy, köszönöm! Örülök, hogy tetszik.

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok!!! Most már én is bele fogok vágni, csak bár csinálná velem is valaki, úgy könnyebb lenne! :) De lehet most már inkább karácsony utánra hagyom, mert akkor nem tudnám bűnözés nélkül végig csinálni. :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönjük! Azért az sem elhanyagolható tény, hogy a zöldség és gyümölcskínálat télen sokkal kisebb és ami van az is íztelenebb. Könnyebb tavasszal nekikezdeni, vagy nyáron.

    VálaszTörlés