A múlt hét végén volt szerencsém elkészíteni három (lehet, hogy négy is volt) tortát is. Az első kettő egy helyre készült egy 50. házassági évfordulós bulira. Annyi volt a kérés, hogy két 20 szeletes torta legyen, az egyik savanykás gyümölcsös, a másik pedig csokis. Ezen kívül minden rám volt bízva. Éljen! Az ilyen kihívásokat szeretem, de mindenki akinek a tortázás a hobbija. Hagyományosabb alakzatban és dekorációban gondolkodtam, már a pár korát is figyelembe véve. Mégiscsak egy 50. házassági évforduló. Az első egy vaníliás krémmel és erdei gyümölcsökkel+eperrel telepakolt torta lett, ami egy nagyon halvány zöld burkolást kapott. Eredetileg márványosra képzeltem a burkolatot, de meleg volt és a két szín egyszerűen egymásba olvadt. Nem lett márványos, de nagyon elegáns visszafogott mentazöld lett a végeredmény. A tetejére készítettem egy rózsát (új módszerrel), és nagyon kezd hasonlítani egy igazi rózsára. Pár levélke köré és az esküvői tortánál alkalmazott cukormázas inda.
A második torta, ami ugye csokis, már azért is barna lett, hogy ne lehessen összekeverni őket. A krémmel majdnem pórul jártam. A főzött részét a krémnek én kukoricakeményítőből szoktam elkészíteni. Itthon elfogyott, ezért elmentem a szokásos beszerzőhelyemre, ahol fél kilót szoktam venni potom 280 forintért, de most nem volt. Nagyon elkeseredtem, mire az eladó rám sózta a burgonyakeményítőt, mondván, hogy ez is ugyanolyan jó. Hát most közlöm, hogy egyáltalán nem! Megfőztem a krémet és pont olyan állagú lett, mint a rágógumi. Apa megkóstolt belőle egy kicsit és azt mondta, hogy így is pont olyan az állaga, mint a rágónak. :( Gondoltam, majd a tejszín segít rajta, de nagyon meg kellett dolgoztatnom több fajta gépet is, hogy elfogadható legyen az állaga. Az ízével nem volt semmi baj, de ennek ellenére én kiéreztem rajta a burgonyakeményítő ízt. Dolgozni sem volt ugyanolyan vele. Ennek ellenére szépen beletöltöttem a piskótába és bevontam sima fehér Unidec-el. Elővettem a hőn szeretett air brush készülékemet és szépen egyenletesen barnára színeztem. Végső díszítésként fehér csíkokat és egy masnit helyeztem rá. Az utolsó mozzanat a cukormázas pöttyözés volt, ami szerintem nagyon feldobta a látványát.
A képek csak kutyafuttában készültek, ezért nem is tökéletesek.
A harmadik egy roham torta volt, mert szombaton este sütöttem és már másnap délre kellett is. Szombaton este kilenckor fogtam hozzá más elfoglaltság miatt, így egy kicsit a hajnalba is belehúzódott a tortázás. Melinda egyik kis ovis társának a szülinapjára készült. 10 szeletes szív alakú, joghurtos málnás tortát kért az ünnepelt. Legyen rajta felirat és egy figura. Kérdezgettem Melindát, hogy mi Annának a kedvence (mese, figura), de csak annyi választ kaptam, hogy van egy kedvenc figurája, ami tündér, vagy királylány, nem tudja. Így egy királylány ült a torta szélére. Szív alakú formám nincsen, ezért sütöttem egy négyzetet és abból faragtam ki. Megtöltöttem a tejszínes-joghurtos-málnás krémmel és bevontam rózsaszínű Unidec-el. Az alján körbe egy vastagabb szalagot helyeztem el, ami elöl masniban végződik. A feliratot a szintén kedvenc gyurmanyomizó segítségével készítettem, amit utólag befestettem ezüstre.
Ugyanezzel a technikával készültek virágok is és végül a királylány marcipánból.
Az úgy volt, hogy anyósnál megláttam a hűtőben a sok megmaradt tojásfehérjét. Megkérdeztem tőle, hogy mit készít belőle, mire ő azt mondta, hogy még nem tudja, de talán majd elhasználja egy rántottába. Inkább elkértem tőle és sütöttem egy Pavlovát, ami az egyik kedvenc nyári sütim. Nem a legegyszerűbb és leggyorsabb süti, de még csak kalóriaszegény sem!, de a végeredmény mindent felülmúl.
Pavlova
Hozzávalók:
4, vagy 5 tojásfehérje (nem tudom mennyi volt!)
1 csipet só
1 ek. citromlé
500 g porcukor
1 ek. kukoricakeményítő
1 ek. vaníliakivonat, vagy vaníliaaroma+víz
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra! A tojásfehérjéket a csipet sóval és a citromlével elkezdjük habbá verni, majd amikor már fehér és kezd fényesedni, evőkanalanként hozzáadjuk a porcukrot. Mindig csak egy kanállal és várjuk meg, amíg a turmix eldolgozza benne. Az utolsó egy kanálnyi porcukrot keverjük el a keményítővel és a vaníliakivonattal, és ezt a keveréket dolgozzuk majd bele óvatosan a nagyon kemény, szinte vágható keménységű habba.
Ilyen keménynek kell lennie!Egy nagyobb tepsibe tegyünk sütőpapírt és egy tortaforma aljának, vagy egy tányérnak a segítségével rajzoljunk a közepére egy kört. Erre halmozzuk a habot.
Egy kanál, vagy spatula segítségével oszlassuk el a körön belül.
Toljuk be a sütőbe és rögtön mérsékeljük a hőmérsékletet 100 fokra. 60-70 perc alatt szárítsuk-süssük meg.
Sülés közben meg fog repedni, de pont az adja a szépségét. :) Halmozzunk a tetejére felvert tejszínt, amibe cukor nem is kell, mert a süti elég édes. Az egészet fejeljük meg savanykás gyümölcsökkel ízlés szerint. Én most házi készítésű fűszeres eperbefőttet használtam hozzá.
Pavlova a kedvencem!!!! A legfinomabb! El is készítem jövő héten! :)) Addig is meglepi, Nálam, Neked! :)
VálaszTörlés