2011. október 17., hétfő

Öt torta

Pénteken készült a sellős torta az egyik lánykori barátnőmnek. A kislánya születésnapjára kérte, akinek nagyon konkrét elképzelései voltak a tortát illetően. Először is a torta oldala. Annak úgy kellett kinézni, mint a Wolf Kati szülinapi tortájának, mert az nagyon tetszett neki. Elég nehéz volt még a neten is rátalálni. A tetejére kellett egy sellő, mert úszik és a kezébe egy mikrofon mert szeret énekelni. Ezt hoztam ki belőle:
A sellő arcával nem vagyok maradéktalanul elégedett, mert elég nagy lett az orra (bár lehetne egyfajta önarckép, és akkor tuti!) és a szája is egy picit olyan flegma és nagy.
 Hátulról
és a sellő közelebbről.

Rögtön ezután készítettem a dédimama szülinapi tortáját. Mama nagy rajongója mindenféle detektív történetnek, legyen az könyvben, vagy filmen. Ezért azt gondoltam, hogy a torta tetejére a nyomozás kellékeit teszem. Mégpedig: jegyzetfüzet, ceruza, nagyító, pipa és egy Sherlock kalap. Sokáig nézegettem a  neten a különböző nyomozós kalapokat, de talán ez az a fazon, ami a legjellegzetesebb. Egyébként tejszínes-mascarponés krémmel töltött csokis piskóta volt jó alaposan megszórva málnával. Nagyon ízlett mindenkinek. :)
Elég sötét a kép, mert este készült, na meg a torta fehérsége valahogy elnyeli azt a kevés fényt is.

Szintén még aznap este kellett elkészíteni a következő napra való tortát is, mert szombaton bizony kíméletlenül csirkét kellett pucolni. 80 darabot. Egy 50 éves férfinak (nek?) készült a szülinapjára. Egy elég bulis társaság szánta neki meglepetésként. Mindig együtt buliznak és nagyon szeretnek poénkodni is. A Tokaji furmint, mint borosüveg volt az ötlet alapja. Az egyetlen bökkenő az volt, hogy 30 szeletes legyen a torta. Nem akartam ilyen nagy borosüveg tortát készíteni, mert úgy csúnya lett volna, meg talán otromba, így megszületett az az ötlet, hogy legyen egy faláda, amiben a borosüveg fekszik. A faláda maga a 30 szeletes torta, amiben szintén torta az üveg. A címkét kézzel festettem, de kivételesen még tetszik is. A bor évjárata az ünnepelt születési éve. A láda sarkába csempésztem egy kisegeret, aki az 50-es számnak támaszkodva, pohárral a kezében már egy kicsit spicces és az ünnepeltre nyújtja a nyelvét. Ez lett a poénosabb rész. Ja, eredetileg a faládába az üveg köré csak marcipánból készült csíkok kerültek, ami a szalmát szimbolizálná, de valahogy olyan szélesmetéltes lett, míg éjszaka megálmodtam, hogy háztartási kekszet kell ledarálnom és köré szórnom.





A szombat esti tortaügyem a szívemhez nagyon közel álló. A szomszédasszonyom megkért, hogy a rokonságában lévő 50. házassági évfordulóra én készítsem a tortát. Egyébként is nagy rajongója a tortáimnak, ezért mindenképpen valami nagyon jót akartam neki csinálni. Többször is egyeztettünk, többször meg is változtattuk az ízét és a kinézetét, míg végül a végeredmény egy sima hófehér torta gyöngyökkel díszítve, a tetején egy piros 50-es, egy szál piros rózsa és egy pár karikagyűrű egymásba fonódva.

Mostanában az egyik legtöbb fejtörést okozó torta a következő.  Az oviban egy igazi szöszi göndör kislánynak készült, aki hercegnőimádó. Semmi konkrét kérés nem volt a tortával kapcsolatban az ízén és a méretén kívül. Valami nagyon hercegnőset szerettem volna, ráadásul, ha már szabad kezet kaptam, valami olyat, amilyen még nem volt. Találtam a neten egy csodálatos emeletes tortát, aminek tulajdonképpen a legalsó szintje ez. Egy igazi rózsaszín, picit talán csicsás, hercegnőnek való torta.
Egy picit olyan, mintha ferde lenne maga a torta, pedig valójában csak a csíkok ferdültek el a tortán rakosgatás közben. Az eredeti korona sajnos nem sikerült, így az utolsó pillanatban készült ez a diszkrétebb változat.

Az utolsó bekezdés a mai munkánk gyümölcsének szentelődik. Az oviból az egyik anyuka megkért, hogy segítsek neki a muffin dekorálásban, mert neki ötlete sincs és "alkatrészei" sincsenek hozzá. Eljött hozzánk és kettecskén ezeket alkottuk:
Muffinok Halloween-re. Ez mind az én művem, mert az övéit nem engedte lefényképezni sem. Pedig szerintem ügyes volt. Többféle technikát is kipróbáltunk és mindenféle ötletet megvalósítottunk.
 Vámpíros és pókhálós pókkal,
 többféle tök és múmia,
 az egyik kedvencem a sírköves,
és végül a szemgolyó és a denevéres éjszaka.

4 megjegyzés:

  1. Szia!
    Szia!Olvasgatlak egy ideje,de ezt nem tudom szó nélkül hagyni!Hihetetlen mennyi szép torta kerül ki ilyen rövid idő alatt a kezed közül!Gratulálok hozzá!!!!Mekkora a hűtőd,ahová szükség esetén beteszed a tortákat?Vagy úgy időzíted,hogy akkorra legyen kész amikor jönnek érte?És persze a fogyáshoz is gratulálok!Sikerül tartani a gyümölcsreggelit?Üdv:Edina

    VálaszTörlés
  2. Edina!
    Köszönöm a dicsérő szavakat. A hűtőm egy átlag 200 literes kombi hűtő, ahová általában három torta fér be. Ha szükség van rá, akkor esetleg a szomszédasszony is besegít, de az a jellemző, hogy időzítek és sorban csinálom, ahogy elmegy, jöhet a következő.
    A reggelit sikerül persze betartani, de az a jellemző, hogy utána egy órával még bekapok egy pár falatot még az ebéd előtt tízórai gyanánt.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jók a torták, legötletesebb a Sherlock-os :))

    VálaszTörlés