2011. szeptember 20., kedd

Egy nap-6 torta

Így van ez! Van olyan, amikor az ember lánya hetekig csak ábrándozik arról, hogy tortát készítsen és kínjában sütöget valamit a családnak, és van olyan amikor mindenkinek egyszerre kell torta. Ez a hétvége ilyen volt. Talán utoljára apa szülinapja környékén csináltam egyszerre ennyi tortát, azzal a különbséggel, hogy akkor beteg voltam. Most "csak" annyi bajom történt, hogy belerúgtam az ajtófélfába (nem szándékosan) és eltört, kificamodott, vagy elrepedt, netán meghúzódott a kislábujjam. Nem tudom, mert orvoshoz menni még éjszaka sem volt időm. Mindenesetre apa helyre rakta (neki nem fájt!) és jól megdagadva, belilulva tengeti napjait. Már nem is fáj nagyon.
Visszatérve a tortákra, az első egy tiramisu ízű 50. házassági évfordulóra készült torta volt. Mivel teljesen rám bízták a kinézetét, kipróbálhattam valami újat. Régóta nézegetem Gabi a tortatanonc barnás színvilágú elegáns tortáit, mindenképpen ki szerettem volna próbálni egyszer. Most jött el az alkalom. Picit minimalistább a díszítés, de nekem is és az ünnepelteknek is nagyon tetszett, és örültek neki, hogy szabad kezet adtak. Mellékesen megjegyzem, hogy az új, szülinapomra kapott, marcipánmintázó készlettel kezdem megtanulni a virágkészítést is. :))) Ja és a gyöngysort a gyerekek gyurmakészletéből kölcsönvett és alaposan kimosott formával csináltam.


Ezeket mind pénteken csináltam, ezért vissza kell nézegetnem a képeket, hogy emlékezzek, mert annyi minden történt azóta.
A második torta az új kedvencem a konyha torta. Szerencsére mindenkinek csokis torta kellett így a piskótákat egyben le tudtam gyártani és a krémet is egyszerre főztem meg. Szóval a konyha. Az ismerősöm anyukája nagyon szeret hozzám hasonlóan a konyhában tevékenykedni, sütni is és főzni is. Ezért egy konyhai jelenetet kért tőlem, de minden mást rám bízott. Anyuka egy általam megelőlegezett séfruhát és séfsapkát kapott a marcipánból megformázott alakjára. Egyébként egy egyszerű konyhai pult lett maga a torta ami kiegészült egy tűzhellyel is. A pulton hevernek a tojások a lisztezett lapon egy kinyújtott tészta és liszt a zacskójában. A másik oldalon vágódeszka, rajta, répa és pritaminpaprika, konyharuha, tepsi sütivel, köcsög eszközökkel. A tűzhelyen pedig egy fazék és egy serpenyő tükörtojásokkal. A pultot magát a márványosra színezett munkapult dobja fel, ami megjelenik a konyhakő mintázatában is. A néni kezében pedig egy fakanál és egy szilikon spatula van.






A következő egy mini tortácska, amit mondjuk ne egynek, hanem egy félnek vegyünk, mert azért ezzel is van ám munka, hiába pici. Az én mamikám imádja a cserepes virágokat. Mindig minden alaklomra kapok egyet az ajándék mellé. Már szóltam neki, hogy több sajnos nem fér a lakásba, ezért most inkább szálas virágot hozzon. Fokföldi ibolyát is kaptam tőle már legalább hármat. Ezért most ő kapott a névnapjára tőlem egy cseréppel. Csokis krémmel töltöttem meg.
A kép nem a legjobb, mert itt már erősen este volt. Mama nagyon örült neki, nem is engedte megvágni. Hazavitte (gondolom megmutogatja a barátnőinek), de azért mondtam neki, hogy mindenképpen egye meg, mert a krém miatt nem bírja túl sokáig. :)))

A sorban a következő a fekete Pókemberes torta. Annyi volt a kérés, hogy fekete Pókemberes legyen, de a többi rám van bízva. Ezt már szeretem! Mindenfelé lehet látni a szokásos Pókember arc tortákat, ezért ilyet én nem akartam. Szeretem a kihívást és az új technikákat. Ezúttal sima kerek a torta, az oldalát kékre fújtam, mint egy sötét éjszaka, a tetejét feketére fújtam, hogy a jellegzetes Pókember jel is megjelenjen a tortán. Az oldalára fekete épület sziluettek kerültek, amikben néhol világít egy-egy ablak. A tetejére royal icing-al rajzoltam meg a pókháló vonalait és feketére festett marcipánból formáztam meg az ikont. Előzőleg pedig készítettem szintén marcipánból egy pókember alakot, ami még tetszett is addig, amíg nem húztam rá szintén royal icing-ból a csíkokat. Legközelebb vékonyabban kell megoldanom a dolgot.


És még mindig nincs vége! A sorban a következő az én pici kis manókám szülinapi tortája. Már hónapok óta mondogatja, hogy milyen figurák kerüljenek a torta tetejére. Időközben mindig szaporodott a létszámuk. :))) Így aztán készült rá már napokkal korábban marcipánból egy markoló, Elmo, maci makkal a kezében, Tapsi Hapsi és Ormi, azaz NooNoo a Teletubbies sorozatból. Kérése szerint csokis krémmel lett megtöltve és még egy nagyon picit díszítve, mert már így is elég zsufi volt.





Mindez titokban, éjszakánként dolgozva. A torta is későn készítve és a szomszéd hűtőjében jól elrejtve. :))) Zita, ezúton is köszönöm a helyet a hűtőtökben. :)

Az utolsó torta pedig egy Lego Ninjago Kai torta. Ilyet már egyszer készítettem az unokaöcsémnek, ezért ezt most teljesen lazán kifaragtam, megtöltöttem, beburkoltam, festékszóróval lefújtam és kézzel megfestettem a rajzokat rá. Szinte pillanatok alatt kész lett. Viszont a karddal annyi bajom volt csupán, hogy mivel az nem lett előre legyártva, nem is száradt ki igazán, így nem tudtam hová tegyem, mert lekonyult volna, ha ráteszem a figurára. Így egyszerűen csak mellé tettem és rábíztam anyára a sorsát.
Nagyon elfáradtam ezen a napon, nem is ettem egy egész álló napig semmit sem. De megérte. Mindenki boldog volt, én is. Csodás torták születtek, lett új kedvenc is. Nem is értem honnan volt ennyi energiám ennyi dologra, de közben még befőztem is. APÁNAK NAGYON KÖSZÖNÖM A SOK SEGÍTSÉGET!!! Nélküle nem biztos, hogy készen lettem volna mindennel. Lelkesen segített akár marcipánformázásról volt szó, akár a savanyúsághoz való káposzta gyalulásáról.
Melinda segített arcokat készíteni. Hát nem aranyosak? Szívderítő látvány. Az ötlet innen származik.

Mindeközben megérkezett a nyereményem is, amit a Mesterszakács oldalon meghirdetett nyári receptversenyen való első helyezésemért kaptam.

És mikor máskor, de most fejeződött be a nevezés a minitorta versenyre is, ezért gyorsan oda is beneveztem. Összesen három mini tortát készítettem (nem most), amiből kettővel neveztem is. A harmadikat közzé tehetem, mert nem versenyez:
Kínai porcelán csésze mini torta.

Végül, de nem utolsó sorban a mai nap tortája, ami nagyon munkaigényes volt. Szintén a gyermekem szülinapi tortája, ezúttal az óvodába készült. Egy nagy halom répa torta Tapsi Hapsival. Csokis krémmel és málnával. Apa segített répát gyártani, de ráment az éjszakánk. Más szóval egész éjszaka répáztunk apával! :D
Nem számoltam, de több, mint 100 répa született a kezeink között.

7 megjegyzés:

  1. Hősiesen végigcsináltad, mennyi munka! Az abszolút kedvencem nekem is a konyhás, micsoda részletességgel és türelemmel formáztál meg. Nagyon aprólékos munka, nagyon tetszik!!! A többi is szuper lett, a savanyúságok, pedig hogy mosolyognak! :-)
    A minitortád is nagyon tetszett, ha ezzel nem neveztél, milyen szuper lehetett a másik kettő? Nagyon jó torták vannak, csak ámultam és az esélytelenek nyugalmával várom az eredményt. :-)

    VálaszTörlés
  2. Dia! Először is jobbulást! Teljesen át tudom érezni a helyzetet, ugyanis egyszer régen én is épp így jártam a kislábujjammal. :) Két hétig sántikálva jártam, iszonyúan tud fájni. Azt még csak be se lehet gipszelni!
    A torták közül az abszolút kedvencem a szakácsos! Nekem ez a minitortád is tetszik, viszont így már el sem tudom képzelni, melyik kettőt küldhetted be. :)

    VálaszTörlés
  3. Visszatérve a minitortára, a hatos és hetest tippelném a tiédnek. De persze csak tipp... :-)

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok az iramhoz is meg a tortáidhoz is! Nagyon jó vagy figurában! (is)
    Tényleg nem tudom milyen szuper lehet a másik kettő, ha ez volt a "legrosszabb". Kár, hogy nem küldhettél hármat.

    VálaszTörlés
  5. Húúú, köszönöm szépen lányok! A lábujjam folyamatosan változik, most éppen a bedagadóst adja elő. A minitorta valóban jól sikerült, de azért nem neveztem ezzel, mert azt gondoltam, hogy olyan snassz muffinos az egész.

    VálaszTörlés
  6. Jobbulást! :)
    Gratulálok a sok-sok tortához! Egyáltalán nem látszódik egyiken sem, hogy kapkodtál volna vele - nyilván nagyon profi vagy! Az egyik kedvencem a konyhás! Imádom! De rögtön utána ott van az összes többi, tulajdonképpen nem is tudnék választani!

    VálaszTörlés
  7. Köszi Gabi, nagyon aranyos vagy! :)))

    VálaszTörlés