2011. november 23., szerda

Mézeskalácsos móka

Már az elmúlt évben is kacérkodtam a mézeskalács díszek készítésével, és született is egy-két számomra különlegesebb darab, pl. tál, mécsestartó és házikók. Az idén korábban kezdődött ez a mizéria, hiszen az adventi koszorút is ebből szerettem volna idén, illetve az egyik óvónéni is megkért egy szívességre. Ők is már a mikulásra készülődnek és az ovit is díszítik szépen az alkalomhoz illően. A mi kis manónk óvónénije, ismervén a hobbimat és a sütik iránti imádatomat, megkérdezte, hogy nem sütnék-e az ovinak egy pár mézeskalácsot dísznek, amivel majd az előteret dekorálnák ki. Természetesen igent mondtam, és megkaptam az újságot is, amiből kinézték az ötletet. Ám az újságban a dísz filcből, vagy papírból készült és azt kellett mézeskalácsra átültetni. Mindenképpen 3D-ben gondolkodtunk, mert úgy mutat jól. Így a kislánynak a keze, míg a kisfiúnak az ágyékkötője lett a kiemelkedő darab.
Itt készül a csoda, a tartós mézeskalács, aminek egyébként a receptje Tornyay Ernától származik. Ő nagyon szép dolgokat művel a mézeskaláccsal. Én csak próbálkozom. :)))
Már meg is sült.
A kislány,
 a kisfiú,
 a szív,
 a hópelyhek,
és a csillag.
Mindegyik vége át lett szúrva és lyukasan megsütve, hogy fel lehessen akasztani. Magasra kell ám tenni, nehogy a kis kezek elkapkodják és a kis manók felfalják.
Azért is nagyon örültem ennek a felkérésnek, mert így mindenképpen rá kellett magam vennem a tésztakészítésre és sütésre, így megszülethetett az adventi koszorú is. /ötlet innen /
Alakul! A mécsesek helye ki lett szúrva, így azok besüllyednek.
És kész! Nekem nagyon tetszik! Főleg, hogy ez az első! :)))
Kezdjetek hozzá ti is bátran, nem is olyan bonyolult! Az a fontos, hogy a tésztát már a tepsiben a sütőpapíron vágjuk, ki és akkor nem deformálódik. Én egy tányért használtam sablonnak, azt egy kicsit belenyomtam a tésztába, majd annak a vonalnak a mentén egy nagyobb fánkszaggatóval félköröket szúrtam ki. Szikével, vagy késsel véglegesítsük a körvonalat, szaggassuk ki a mécsesek helyét és mehet is a sütőbe. A tetejét írókával díszítjük, illetve a maradék tésztából sütött figurákkal.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek, én is idén akarok először ilyen adventi koszorút készíteni, remélem tényleg nem olyan bonyolult. Gratulálok még egyszer. Orsi

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek! Lassan tényleg neki kéne állnom nekem is...

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm! Solyi remélem megmutatod, ha elkészült! M@rti a tiédre is kíváncsi leszek! :)

    VálaszTörlés
  4. Miből gondolod,hogy a kis manók megennék a mézeskalácsokat?Nem is olyanok... :)

    VálaszTörlés
  5. Nem biztos, de egy pici esély azért van rá! ;)

    VálaszTörlés
  6. Ügyi vagy, nagyon jó fejek lettek a mézes-emberkéid! :) Jó ötletet adtál, lehet hétvégén mi is nekiesünk, és meglepjük az ovit. :) Köszi! :)

    VálaszTörlés
  7. Köszi Dina, majd mutasd meg őket! :)

    VálaszTörlés
  8. Na készen lettem vele! :D Ha van időd nézz be hozzám!:D

    VálaszTörlés