2012. augusztus 8., szerda

Vega lennék?

Mostanában nagyon sokan kérdezik tőlem, hogy vegetáriánusok vagyunk-e? Erre általában azt válaszolom, hogy a férjem és a gyerekek húsevők, én pedig nemes egyszerűséggel csak imádom a zöldségeket. Szerintem nincs is ezzel semmi baj! Ezáltal a gyermekeim és a férjem is új dimenziókat ismer meg az étkezésben, hiszen mindig próbálok nekik újabbnál-újabb zöldséges fogásokat készíteni. Eszem én is időnként húst, de valahogy sokkal jobban szeretem a zöldségeket és a gabonákat. Ezért is szerepel a blogban a repertoárban olyan sok vegetáriánus fogás.
Ezek mellett van egy másik nagyon hasznos "mellékhatása" is a zöldségimádatomnak, mégpedig az, hogy a gyermekeim felismerik és szeretik a zöldségeket.
Amellett, hogy a zöldségek, mint tudjuk nagyon egészségesek és jó hatással vannak a szervezetre, igen változatosan készíthetők el. Itt nem csak a rántott és rakott zöldségekre gondolok, de akár egy jó zöldséges-fűszeres curryre, vagy egy isteni paradicsomos-zöldséges tésztára.
Vesszőparipám emellett a méltatlanul mellőzött zöldségek másra való felhasználása - gondolok itt pl. a céklára, amelyből korábban már készítettem levest, vagy fánkot is.

A mai ebéd ezek után már nem is meglepetés, mert újra vega. Először próbáltam ki a tofut és még biztosan fogom máskor is használni, mert jó. És zöldségeket enni is JÓ! :)
Vörösboros szederleves és Zöldséges tofunyárs quinoával és bulgurral.

A szederleves receptjét megtaláljátok a www.diakonyha.hu címen. A quinoa és a bulgur nagyon egyszerűen elkészíthető köretnek. Mind a két gabonafélét kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzünk külön-külön. A nyárshoz pedig veszünk egy kisebb darab tofut (200 g) és kockákra vágjuk. Felváltva felhúzzuk a nyársra zöldségekkel ízlés szerint. Én ebben az esetben használtam padlizsánt, paprikát, lilahagymát, laskagombát és paradicsomot. Így készen teriyaki, vagy szójaszószba rakjuk egy órácskára pácolódni és végül egy jó forró grillserpenyőben készre sütjük.