2012. június 28., csütörtök

...mint régen

Ki gondolná, de már majd' fél év eltelt azóta, hogy visszamentem dolgozni. Hihetetlen, mert olyan gyorsan elszállt ez az idő! Most azonban végre ismét volt időm finomakat főzni és végre le is fotóztam és végre blogot is írok. Valójában az ebédben semmi különleges nem volt egyvalamit kivéve, mégpedig mily meglepő ez a desszert. De kezdjük az elején. A múlt héten elkövettem azt a hibát, hogy a gyermekeimmel mentem el vásárolni. Soha nem veszek zacskós levest, de addig könyörögtek, míg megvetették velem a kalóztésztás paradicsomlevest (nem tudom milyen márkájú). Ma meg is főztem nekik ebédre, de maradjunk annyiban, hogy többé nem fognak ilyet követelni a tányérjukba. Az általam főzött paradicsomleves sokkal, de sokkal finomabb. Mintás tésztát pedig tudok külön is venni, még ha az nem is kalózos. Íme a zacskós finomság:
Magunknak, azaz a felnőtteknek pedig tejfölös gombaleves készült, amit a gyerekek nem szeretnek.
 A maradék gombából fasírtot készítettem, mert ez az egyetlen módja annak, hogy a gyerekek is megegyék ezt a finomságot. Így ugyanis be lehet őket csapni, hogy ez csak egy fasírt és pont. Nem értem hogy egyébként miért nem szeretik a gombát! Mi felnőttek imádjuk és nem csak a csiperkét, de mindenfélét. Elkészíteni egyébként nagyon egyszerű: Volt körülbelül fél kiló laskagombám, amit húsdarálón ledaráltam (na jó apa csinálta), majd alaposan (talán kicsit túl lelkesen is) megsóztam és megborsoztam. Ütöttem bele egy nyers tojást és jól megszórtam szárított, aprított petrezselyemzölddel. Dobtam hozzá egy fej apróra vágott vöröshagymát és egy gerezd aprított fokhagymát.Végül belemorzsoltam egy előzőleg tejbe áztatott kenyércsücsköt. Fasírtokat formáztam és forró olajban kisütöttem. Párolt rizzsel tálaltam.
Azért, hogy biztosra menjek, nehogy étel nélkül maradjanak a gyermekeim, ha mégsem ennék meg a fasírtot (szerencsére nem így volt), készítettem egy zöldborsós sertéstokányt is. A borsó imádják, a husit imádják, tehát tökéletes megoldás és még a párolt rizshez is illik.
Ééééééééés, dobpergés! A desszert! Régóta kéri a nagyobb, hogy legyen tejberizs. Elég meleg is van hozzá, ráadásul én nem is szeretem, ezért kitaláltam a tejberizs hűtött, krémesebb változatát gyümölcsökkel. Először is egy bögrényi kerek szemű rizottórizst felöntöttem egy deciliter tejszín és egy deciliter tej keverékével. Adtam hozzá 10 dkg cukrot és egy löttyintésnyi vanília kivonatot, meg egy löttyintésnyi rózsavizet. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve elkezdtem főzni. Amikor magába itta a folyadékot, mindig adtam hozzá még tejet, összesen még 4 decilitert. Amikor ezt is magába szívta, lehűtöttem. A jó hideg tejberizsbe kevertem 10 dkg mascarponét és 3 dl tejszínből felvert tejszínhabot. Jól összeforgattam, kis tálakba szedtem és alaposan lehűtöttem. Ízlés szerint bármilyen gyümölccsel tálalhatjuk. Önmagában is nagyon finom!

Végül had ajánljam  magam a Facebook-on is! :))) Dia és a konyha - Like