2012. január 30., hétfő

Millennium falcon és Tata név- és szülinapja

Mindenek előtt a Millennium falcon torta. Egy ismerősnek készült, aki ajándékba vitte. Az eredeti elképzelés egy Birodalmi rohamosztagos sisak, vagy Millennium falcon volt. Mivel már sisak készült a repülő objektum mellett döntöttem. Abszolút kedvenc, apa megint sokat segített. :))) Belül csokis.





Minden szögletét lefotóztam. :))) Az alap szürkére begyúrt Unidec, amit végül itt-ott megfújtam feketével.

Ezután belevetettem magam a tata tortájába. Azt már korábban megbeszéltük a család többi tagjával, hogy két ízű lesz a torta, mert tatánál sosem lehet tudni, hogy éppen mit szeret. Az egyik fele tejszínes-csokis lett, míg a másik fele tejszínes-mascarpone-s málnával. A torta tervezésekor nem tudtam, hogy mit is akarok pontosan, de valami tanya, vagy tájkép volt az elképzelés. Tatáéknak évekkel ezelőttig volt tanyájuk, ahol nagyon szerettek szöszmötölni, lenni, élni. Sajnos el kellett adniuk, mert már nem bírták fenntartani, mi meg fiatalok sajnos nem rendelkeztünk(zünk) annyi idővel, hogy annyit segítsünk, amennyit kellett volna. :(
Mindenesetre még mindig emlegetik, hogy a tanyán milyen jó volt. Ezért gondoltam, hogy a tanyát ráfestem a tortára, vagy valahogy megjelenítem. Apa dobta fel, hogy mi lenne, ha a szobájuk falán található festmény lenne a tortán? Szintén egy tanyavilágot, vagy falut ábrázol és egyébként is nagyon szeretik ezt a képet. A probléma ott kezdődött, hogy nem találtunk róla sehol sem fotót, direkt ezért meg túl átlátszó lett volna elmenni mamáékhoz. Kapóra jött, hogy mama megígérte a gyerekeknek a péntek esti ott alvást. Elvittük a gyerekeket és apa sunyiban lefotózta a festményt. :))))
Hazajöttünk és előttem állt az éjszaka festeni. Nem tartott azért éjszakáig. Kilenc körül kezdtem el összerakni a tortát, végül a festéssel fejeztem be éjfél körül. Hagytam éjszakára száradni a művet, amit reggel tettem a végső helyére. Semmi csicsa, csak a festmény.
Mondhatom volt nagy ámulás, amikor meglátták a családtagok a tortát. Mindenkinek nagyon tetszett és komolyan biztatnak, hogy kezdjek el festeni tájképeket, majd jól meggazdagszunk belőle! :DDDD
Régebben tényleg foglalkoztam ezzel, de mikor volt már az!? Majd meglátjuk! (A vak is ezt mondta!)
Végre a képek!
 Szárad a kép.
 Egy kis díszes oldalszegély, mint egy keret.
A torta.
Ja és a festménnyel együtt is megmutatom.
Néhány kép a torta belsejéről:


És a nap hőse tata, aki Károly és négy nap múlva lesz 84 éves:
 Mama is bekukkantott. :)
 Az ünnepelt és a torta.
 Hogy is kellene felvágni?
 Belevágunk és kész! (a képet végül megsajnálták és eltették emlékbe)
Az ünnepelt.
Ennek a bulinak köszönhetően ma még főznöm sem kellett, mert annyit főzött mama szokás szerint, hogy még a családot is ellátta egy hétre való kajával. :)))
Csirkebecsinált leves és Bográcsos marhapörkölt tarhonyával.

Ma pedig nagyon dolgos voltam, mert már készen illatozik a kivilekvár és a vaníliás cseresznyelekvár.

2012. január 25., szerda

Brokkolileves

Mindenképpen szeretném megosztani veletek a tegnap esti vacsora közben történteket. A csajok amikor meglátták a levest, rögtön rávágták, hogy ez nekik nem kell! Mivel nálunk az a szabály, hogy mindent meg kell kóstolni, utána mondhatják, hogy nem kell, mindkettő kapott egy fél merőkanálnyi levest a tányérjába. Először kedvetlenül, lassan elkezdték pici kanalanként szürcsölni a levest, majd egyre nagyobb kedvvel eszegették, amíg elfogyott a kis leveske a tányérból. Közben Amandám simogatta a kezemet és mondta, hogy: -Anya, nagyon finomat főztél! :))) Szedettek maguknak még egy egész tányérral és jóízűen befalták. A végén még Melinda is azt mondta, hogy: -Anya, ilyet főzzél holnap is, jó?
Ezért érdemes! :))))

2012. január 23., hétfő

Réges régen egy messzi-messzi galaxisban

:))) Lehetne ez a bejegyzés címe, hiszen a hétvégén a Star Wars költözött a konyhánkba. Van amikor már annyi Hello Kitty és Barbie torta készül, hogy már gépiesen készítem, szinte csukott szemmel, de végre fiús torták kerültek az előtérbe.
Legelőször úgy nézett ki, hogy lesz egy torta szombatra és három torta vasárnapra. Ebből következik, hogy végül mégsem így alakult. A végén szombatra kellett egy torta és vasárnapra négy. :)
Az első torta egy nagyfiúnak készült, aki már első osztályos és az öcsikéje egy oviba jár a csajokkal (korábban ugye ő is). Természetesen Star Wars rajongó. Az első torta a gyerek bulira készült, ami egy Darth Vader sisak, vagy fej? A torta egy nagyon nagy puncsmignont rejt, mert a bulin volt tejérzékeny gyermek is.
A csodás fekete színt festékszóróval fújtam.
Véleményem szerint egy picit lapos lett a kész mű, majd legközelebb jobb lesz.


Ugyanennek a fiúnak készült egy másik torta szintén ebben a témában, de az már a családi ünnepségre. Ez pedig a Birodalmi rohamosztagos sisak torta. Itt már segítségemre volt apa, aki naggggyon rajong a Star Wars filmekért. Nagy szakértője a dolognak, így semmiféle baki nem volt megengedett. Minden egyes díszítőelem felhelyezését figyelemmel követte, közben a neten kutakodott eredeti képek után és mutogatta, hogy hogyan is kell ezt csinálni. Így például erre a sisakra került fel hátsó szellőző nyílás is és az arc sem lett lapos.
Maga a torta tejszínes-túrós krémmel lett töltve és málnával telepakolva. Kivételesen teljesen elégedett vagyok a végeredménnyel. :))

Egy másik kis-nagyfiú Áronka szintén első osztályos és szintén egy oviba járnak a csajok az egyik tesóval. Neki készült a Star Wars torta. Az első gondolat az volt, hogy egy lézerkardot készítek tortából, mert ez a legkedvesebb elem a filmből, de az tortában szerintem nem mutatna túl jól, úgy, hogy ennivaló is legyen benne. Így jött az ötlet, hogy egy sima kerek torta galaxisosra festve, rajta a Star Wars felirat és marcipánból két lézerkard, amit akár emlékbe is el tudnak majd tenni.
 Tudom, tudom! Az eredeti felirat sárga, le is tolt miatta apa, de ez már ilyen lett. Apa is belátta, hogy jól mutat és nem kell átfesteni. Az alját csillagokkal szegélyeztem.
 Itt még a kardok nélkül.
A sejtelmes fényben ragyogó lézer kardok. A markolatot is érdemes megfigyelni!

A mostanában készült torták közül az egyik legújabb kedvencem a kert torta, amit már régóta szeretnék kipróbálni. Anyu munkatársának az apukája nagy kertész hírében áll és ez neki készült a szülinapjára. Már ezer helyen láttam, hogy hogyan készítik ezt a fajta tortát, de szerintem egy szépen gondozott kertben nincs fű, ebből pedig az következik, hogy a tortát nem lehet egyben leburkolni zölre és utólag kivagdosni a veteményes helyét. Szerintem egy kert az földes és púpos vetéshalom-csíkok párhuzamosan húzódnak egymás mellett. Ezt meg is csináltam a krémmel, majd csokis kekszet ledaráltam és azzal beborítottam az egész kertet. Villával még meg is gereblyéztem a sorok közötti területet. Készítettem mindenféle finom szép és színes zöldségeket és szépen beültettem a földbe őket. :)

 Felülnézet.
 Saláta-káposzta és répa,
 karfiol, padlizsán, paradicsom,
 sütőtök és futóbab, vagy borsó?

Az utolsó torta egy nagyon különleges kérésnek tett eleget. Egy bolondos pipi, avagy szárnyas, leginkább talán egy kakas volt a kérés. A marcipánt nem szeretik, de a tejszínes borítást sem. Most légy okos Domokos! Először egy sima kerek tortára gondoltam egy marcipán kakassal a tetején, de nem én lennék, ha feladnám, így kitaláltam, hogy mi lenne, ha a kakaska bevonata darált kakaós keksz lenne. Végülis barna kakaska a valóságban is létezik, és hogy még bolondosabbá tegyem a kinézetét, először is a fenekére ültettem, majd a lábát előre szétraktam. A szeme olyan kis gülü és a taraja is szerte-szét áll neki. :))) Szerintem nagyon szerethető lett a vége. A lába közé kapott még egy marcipán tyúkocskát is. Gyerekek is részt vettek a bulin. :)



A vasárnap délután a pihenésé volt, és ami nekem a legpihentetőbb és a legjobban kikapcsol: a sütés! :)) Röpke egy óra leforgása alatt készült a következő finomság és fogyasztásra készen várt ránk:
Képviselőfánk!

2012. január 20., péntek

Vegyes

Az utóbbi időben mindig úgy érzem, hogy nincs is miről írnom, de ez mint kiderült, nem igaz! Gasztro témában mindig van miről írni. A héten csodás ételeket is főztem, amiket le is fotóztam, de sajnos a net nem ment. A mobilnettel pedig nem vagyok nagy barátságban, ott a képfeltöltés nem megy. Így történhetett, hogy a héten ugyan adtam itt-ott életjelet magamról, de ebédet például nem töltöttem fel és még egy-két torta leírásával is adós maradtam.
Kezdjük a tortákkal, mert az volt korábban: Az első volt a harisnykötős torta. Ezt a Janka anyukájának, Katának, készítettem. Ezzel a tortával mentünk hozzájuk vendégségbe (ez volt a bocsánatkérős torta). Az eredeti elképzelésem egy olyan kicsit szexis, de mégis ízléses, csajos torta lett volna. A végeredmény, amikor ránéztem hirtelen a harisnyakötő jutott róla eszembe. A tetejére még utólag embroidery (a legújabb kedvencem) technikával készítettem egy fantázia virágot. Ekkor már olyat is láttam a tortában, ami nem is tudom: FURA! Olyan mamás, parasztnénis fejfedő, sapka érzésem volt, de apa lehurrogott, hogy most már akkor ne nézegessem annyit, jó lesz így! :)))) Az íze sima piskótában tejszínes-csokoládés krém és málna. Mindenkinek ízlett, még a gyerekek is lelkesen rájártak.

A következő egy sima tejszínes citromtorta. Ennyi! :)
A harmadik elmaradt torta pedig beneveződött a SAD harmadik fordulójára a Gombóc Artúr kedvencei témakörben.

Jöjjenek az ételek: Az első és legfontosabb, hogy eddig két (a harmadik folyamatban van) recepttel beneveztem a Delimanochef által rendezett receptversenyre. Ezekre még lehet nevezni, vagy aki akar be is nevezhet.
 Sütőtökben tálalt meleg saláta, és
Szilvalekváros-tepertős papucs.

A heti menüfelhozatal:
Tejszínes karfiolleves nokedlivel és Sült kolbász krumplipürével, vagy szezámmagos rántott karfiollal.
Krumplipüré újrahasznosítása, hogy ne mindig csak krumplifánk legyen: Gyömbéres burgonyakrémleves sajtos pirított kiflikarikákkal és Szalagos fánk lekvárral (sütőtök, sárgabarack, eper).
Provence-i zöldségleves pirított zöldségkockákkal és Mustáros-tejszínes sertésszelet masnitésztával. Kicsit retros, menzás tálalásban. :)))

2012. január 13., péntek

Delimano chef

Kedves betévedő, vagy rendszeresen olvasó! Kérlek benneteket, hogy szavazzatok a receptemre a Delimanochefs.hu oldalon, mert nagyon szuper nyeremények várnak rám is és a szavazókra is!
Szavazás itt!

Mindenkinek köszönöm, aki kattint rám! ;)

Ritkábban

Azt már valószínűleg észrevettétek, hogy mostanában már ritkultak a bejegyzések. Ez csak azért van, hogy hozzászokjatok, hogy ezentúl sem lesz ez másként. Ugyanis bő 6 év babázásos kihagyás után visszamegyek dolgozni. Új kihívások várnak rám, de emellett mindenképpen meg szeretnék maradni az imádott hobbim mellett, azaz a konyhában való isteni illatok kreálása mellett sütés, főzés formájában. Továbbra is szándékomban áll mindenféle versenyen részt venni és kísérletezni az ízekkel. Lehet, hogy kevesebb torta fog születni, de minden tőlem telhetőt megteszek majd annak érdekében, hogy ne maradjatok "nélkülem" :D, azaz a bejegyzéseim nélkül. Tehát szülessen a kezeim által minél több torta és egyéb finomság!
A héten is nagyon sok finomsággal örvendeztettem meg a családomat, de ezek már vagy sokszor készültek nálam, vagy még nem születhet róla bejegyzés. :))) A teljesség igénye nélkül: habcsók (csokis változatban is), kürtős kalács, cukros kalács, kakaós csiga, lángos (töltött is), sütőtökben tálalt meleg saláta (ezzel egy receptversenyre is beneveztem).
A mai ebéd pedig vega: Póréhagyma leves sajtos pirítóssal és Tejfölös gombapörkölt nokedlivel.

2012. január 10., kedd

Fűszeres panír

Bátran mondhatom, hogy már hetek óta szemezek az áruházak fagyasztószekrényének polcain kacsintgató mediterrán panírozású csirkemellel. Mindig elhessegetem magam elől, mert hát csak egy darab csirkemell fűszeres panírban. Odáig fajult a dolog, hogy ma rászántam magam, hogy megcsinálom, legfeljebb csak magamat szidhatom, ha nem elég fűszeres és omlós, és, és, és. Kirámoltam az egész fagyasztómat, és rá kellett döbbennem, hogy nincs itthon csirkemellem, pedig úgy emlékeztem, hogy van, de mindegy. Gyorsan kikaptam egy csomag karajt és kiolvasztottam a mikróban. A panír eleje a szokásos: liszt és tojás, de most következik a fincsiség: a morzsába kevertem egy jó maréknyi reszelt parmezánt és egy nagyobb ágacskáról lemorzsolt friss kakukkfüvet. Természetesen panírozás előtt a húst sóztam és borsoztam. Fincsi! :) Mindezek mellett a provence-i fűszerezésű párolt zöldségek jól kiegészültek a párolt rizzsel.
A leves tegnapról maradt paradicsomleves betűtésztával.

2012. január 9., hétfő

Újabb torták és az idei első bejegyzés

Az első egy focipálya, ami már többször is készült többféle dekorációval, de talán éppen ugyanígy még nem. Az volt a kérés, hogy ne legyen krémes a torta, hanem inkább olyan legyen, mint a puncsmignon. Emiatt egy picit olyan girbe-gurba az oldala, mert amikor átemeltem a tortatálcára egy nagyon picit szétesett a jól lepréselt téglalap. Bevonás után került rá még ugyanabból a puncsmasszából egy focilabda is, köré pedig egy Real Madridos sál.
Ugyanezen a napon és pontosan ugyanabban az időpontban jöttek a következő tortáért, ami a volt osztálytársam egyik fiának (három van neki!) készült a szülinapjára. Nagy focisták, így a kedvenc focicsapat logoját kapta meg tortában.
 Ezek után pedig egy csajos torta következett. Egy ismerősőm-munkatársam a kislányának szeretett volna egy bari tortát, amolyan Timy félét, mint a mesében. Korábban már készítettem egyet és pontosan ugyanolyat választottak. Kikötés volt, hogy pontosan ugyanolyan legyen, mert ezidáig már nagyon sokat csalódtak a cukrászdákban megrendelt tortákkal. Nagyon tetszett nekik a végeredmény! Dobozban fotózva. :(
Jöjjön egy az anyósom tortáiból. Évának hívják, ezért a december vége általában még plusz bulival is szokott telni, amikor őt ünnepeljük és nem a karácsonyt. Azon a héten készült neki egy jó nagy csokitorta, amit elfelejtettem lefényképezni, de majd kapok róla képet remélem! Azt vitte az irodába. Majd a következő egy Málnás cheesecake volt, ami már olyan sokszor készült nálam, hogy már le sem fotóztam. És végül az utolsó, amit nem is tudom, milyen buliba vitt, egy burkolt embroidery technikával készült lila virágos torta.
Aztán: mivel szilveszter napján is születnek emberek, ezért nekik is kijár egy torta. A motoros torta egy ilyen történet. Férfinak, aki 50 éves lesz és szereti a  motorokat, pontosabban a Harley-t. Ennyi instrukciót kaptam és ez lett belőle, amolyan férfiasan fémes és ezüstösen csillogó motorkerekekkel és egy motorral díszített fantázia motorkerék.

A motort egy keksz kiszúróval készítettem, majd külön megfestettem. A narancssárga szín azért került rá, hogy egy kicsit feldobja az egyhangú ezüstöt, és mert a Harley egyik alapszíne.

Az idei első tortám egy villanyszerelő torta volt. Ilyet már csináltam és az volt a minta. Egy 6 éves kisfiú szülinapi tortája volt.

A következő két torta egy helyre ment. Mégpedig ugyanoda, ahová a golyóscsapágy torta. Az első a család barátjának a szülinapi tortája, aki a Coca Colán kívül talán nem is iszik mást. Az 50 szál gyertya is kérés volt. Emiatt a kólásüveg kisebb lett, hogy legyen helye mindennek. Utolsó pillanatban jutott eszembe, hogy kólás robbanós cukorral ízesítsem-díszítsem, de sajnálattal vettem tudomásul, hogy nincs itthon, mert a gyerekek befalták a készletet. A torta alján a dekorcsík buborékmintás akar lenni, csillámokkal felturbózva. :)
A második pedig a család ifjabbik fiú tagjának a szülinapi tortája. Semmi extra, csak fiús és kék.
Úgy látszik, most fehér hangulatban voltam!

A legutolsó a Janka torta. Egy picit vicces és leginkább ciki ez a történet nekem. Janka a nagyobbik leányom egyik legjobb barátnője. Apukájával már hónapok óta beszélünk a tortáról, de csak és kizárólag halkan, suttogva és sunnyogva. :) Az utolsó megbeszélés alkalmával megbeszéltük a nagyságát, ezen kívül minden rám volt bízva. Az íze is és a külseje is. Annyira boldog voltam és annyira finomat-szépet-jót akartam neki, hogy a lehető legjobbat hoztam ki magamból. Egyetlen dolog kerülte el a figyelmemet, amit már ők is csak otthon vettek észre, egy apróság: NEM A JANKA SZÜLINAPJÁRA KELLETT A TORTA! Anyának volt meglepi torta a szülinapja alkalmából. Jankának majd márciusban lesz a szülinapja. :( Ezért Katát még meg kell követnem, de erre is sort kerítek szombaton, mert összeröffenünk bulizni. És ugye ez már csak azért is ciki, mert rám nem jellemző módon ráírtam a nevet és a kort is. Ha ezeket nem nézzük, akkor egy szupi kis csajos torta.



Közben hétvégi disznótor, és ma egy könnyű ebéd.