2011. május 31., kedd

Jutalomkönyvek

Igaz, még a múlt héten történt, de ezidáig nem volt időm írni róla. A Mesterszakács magazin májusi számában megjelent egy receptem, amire nagyon büszke vagyok, de talán mostmár elmondhatom, hogy a júniusi számban is lesz egy receptem. Éppen ezért kiérdemeltem az oldal működtetőitől az egy-egy jutalomkönyvet. Én választhattam ki, hogy melyek legyenek azok. Ezt a kettőt választottam:
Rögtön beléjük is szerettem, mert nagyon hasznos, finom, gyors és olcsó receptek vannak bennük. A mai ebéd is már részben ezekből született. A leves, ami a gombás karfiolleves, a legjobb menük 30 perc alatt című könyvből készült. A második fogás apropója a hétvégén kapott nagy szatyornyi spenót volt. Különben is már valami könnyebb fogás kívánkozott a tegnapi marhapörkölt és a vacsorára megevett szintén bográcsban főtt sertéspörkölt után. Talán már említettem sokszor, hogy imádom a zöldségeket, de a spenót nem a kedvenceim közé tartozik. Egyetlen egy módon vagyok hajlandó megenni, mégpedig nyersen. Ez a tésztaétel tökéletes választás volt. A tészta könnyű, mégis ízes és csípős. Nagyon jól kiegészíti a spenót nyers zsengesége. Szerintem így még apának is ízleni fog.
A desszert pedig az eperdömping következménye. A legjobb muffinok című könyvből vettem a receptet, persze egy picit módosítottam rajta. :)))

2011. május 30., hétfő

Pillangó, évzárós, Reddewil, szívroham

Mindenekelőtt megjegyzem, hogy megkaptam a Diplomámat, amit az Online tortaversenyen elért eredményemért kaptam.
 Emlékeztetőül a tortám:

Máskor, amikor tortákat készítek, szerencsére mindig van időm és helyem a készítésre és a tárolásra. Ezen a hétvégén azonban máshogy alakultak a dolgok. Minden torta szinte egyszerre kellet, ráadásul nyár lévén a hűtőm sem tátong az ürességtől. Időm sem volt túl sok, eléggé be volt táblázva az egész hétvége. Volt ugyanis ovis évzáró és sógornő szülinap és anyóséknál grillezés és anyuéknál gyereknap.
Kezdem az első tortával, ami a gluténmentes pillangó torta volt. A "fogadott testvéremnek" készült, aki sajnos lisztérzékeny. A kislányának volt a szülinapja, de anya is tudjon belőle enni. Kaptam hozzá lisztkeveréket, amit meglátván megállt az eszem, hiszen rajta volt az ára: 1 kg-1100 ft. Így legyen beteg az ember. Na, nagyon elkanyarodtam az eredeti témától. Szépen annak rendje és módja szerint teljesen külön megsütöttem a piskótát, ami gyönyörű és nagyon jó állagú lett. Mindentől elkülönítve tároltam, nehogy véletlenül... A krémet is megfőztem (tejszínes csokikrém), majd nekikezdtem fondant gyártani, mert a bolti nem gluténmentes. Pillangót kértek, ami kislány lévén rózsaszín, DE! Sajnos a Wiltonos ételfesték sem gluténmentes! Törtem a fejem, hogy mivel színezzem meg a bevonatot, majd a Szilas színezékre esett a választás, mert az jó. Igen, de mire? Az állaga nagyon vizes, bár beleszámoltam a készítésnél és kevesebb vizet raktam bele, mégis teljesen más, már-már kezelhetetlen, lett az állaga. Azt gondoltam, hogy egy óra alatt végzek vele, de sajnos szinte az egész délutánom ráment. Alkut kellett kötnöm magammal és a gluténmentességgel. Így a díszítés is viszonylag szegényesebb lett. Mindenesetre ilyen tortát gluténmentesben sosem kaptak volna máshol. Örültek neki és utólag visszajeleztek, hogy ízlett is! :)))
Mivel ezen kívül még aznap két, illetve két és fél tortának még be kellett férni a hűtőbe, megkértem a kedves, drága szomszéd barátnőmet, hogy bérhűthessek a hűtőjükben. Csak egy polcot kértem, és kaptam is! Köszi, kösziiii! :DDD Pillangó beköltözött hozzájuk egy éjszakára.
Ugyanezzel egy időben készült az ovis évzáróra is egy torta, amit a tombolán sorsoltak ki fődíjként. Mondtam is az uramnak, hogy milyen jó lenne, ha a szomszédék nyernék meg a tortát és akkor meg is van a kösziajándék a hűtő bérlésért. :))) Bárcsak minden vágyam így teljesülne, hiszen a tombolán ők nyerték meg az én tortámat! Jó helyre került. Beszéljünk akkor végre a tortáról is. Sima piskóta és tejszínes csokikrém váltakoztak, majd a tetejét Unidec-el borítottam és díszítettem. Úgy gondoltam, hogy valamilyen semleges színt választok, hogy ugyanúgy örüljön neki kislány és kisfiú is. Végre kipróbáltam a kreatív boltban vásárolt szilikonos nyomdámat, azzal mintáztam meg a burkolatot. Végül került rá egy tarisznya évszámmal.
A hétvége legnagyobb projektje a sógornőmnek készült Reddewil 2.0 torta volt. Köztudottan nehéz a kedvére tenni, ezért ment a fejtörés és titkolózás, hogy meglepetés legyen. Emeletes tortában gondolkodtam, mert a családon kívül még barátok is részt vettek a bulin. Az elképzelés szerint az alsó nagyobb szint jelképezi a pokol tüzét, a felső kisebb szint pedig egy jó nagy üstöt, amiben fortyog valami kénes trutyi. Mellette pedig pózol a sógornőm, mint egy vörös lányördög. Nem teljesen sikerült tökéletesen kivitelezni a dolgot, már az idő hiánya miatt is. Az alsó szint egy nagy 20 szeletes sima piskóta, fehércsokis-mascarpone-s-tejszínes krém eperrel jól megrakva, fondant-al burkolva. Kézzel festettem rá a tüzet sárga, narancs, piros, burgundi és fekete színek váltakozásával. Apa készített fázisfotókat is közben.
 Az alsó lap megtöltve.
 Fehércsokis-mascarpone-s-tejszínes krém.
Töltöm az emeletet.
Pakolom az epret.
Mielőtt megmutatom a tortát, egy kicsit mentegetőzőm is. Az emelet, ami maga az üst, mogyorós grillázskrémmel lett töltve. Kaptam anyósomtól egy nagy adag mogyorót, azzal, hogy használjam fel a tortához. Mivel egyszerre kevertem ki a sok tortához a piskótát, ezért a tésztában szóba sem jöhetett. Mi legyen belőle? Megpirítottam, megtisztítottam, ledaráltam, cukort karamellizáltam és összekevertem, kiterítettem szilikon lapra, kihűtöttem és összedaráltam. Elmondani is sok, nemhogy megcsinálni. Főztem egy jó kis tojáskrémet 5 tojásból 25 deka cukorral és 25 deka margarinnal. Ebbe a kihűlt krémbe kevertem a grillázsport és hűtöttem egy egész éjszakán át. Sajnos nem érte el a kívánt állagot, de semmi gond (gondoltam én) majd feljavítjuk egy kis felvert tejszínhabbal. Nem lett jó még így sem. Még szerencse, hogy nem az egésszel kísérleteztem, mert a másik felét felfőztem egy kis keményítővel, és így végre használhatóvá vált. Betöltöttem az üstnek valót és beburkoltam Unidec-el. Ekkor még egyenes volt! Elővettem az air brush-omat (még mindig imádom!) és befestettem, és úgy is sikerült, ahogy akartam. :DDD Sajnos időhiány miatt nem vártam meg, hogy tökéletesen megszáradjon, így meglátszott az ujjam helye, amint felraktam a már meglévő torta tetejére. Pánikszerű javítás következett ecsettel. Talán sikerült! Pár lángcsóva mélyvörös fondant csíkokból szintén segített. Ekkor vettem észre, hogy ferde, jobban mint a Pisai ferde torony! Most már mindegy nincs rá idő javítgatni, meg lehet hogy már nem is érdemes, mert már csak rontanék rajta. A figura rendben, indulhatunk. (A figura már egy héttel ezelőtt elkészült; kivágtam, befestettem és jól kiszárítottam.)
Menet közben érdekes hangok jöttek ki a tortadobozból, de nem mertem belenézni, csak a megérkezést követően. Nem esett ugyan le az üst, de még jobban megnyekkent. A figuráról letörött a villa. Tálalás előtt a figura felállítása közben letörött az egyik lába is. A pincér srác csak röhögött és azt mondta legyen a címe a fél lábbal a pokolban. Anyós próbálta menteni a helyzetet, de csak rosszabb lett és már minden töredezett össze-vissza.
Így adtuk át:
Szerencsére így is nagyon tetszett neki! :)))
 Alsó szint megvágva.
 Felső szint megvágva.
Az utolsó kicsit nyugisabban elkészített torta a szívroham torta volt. Annyi volt csak a kérés, hogy ne legyen az egész ételfestékkel színezve, mert van a társaságban piros ételfestékre allergiás. A tölteléke csilis csokoládékrém. Bal oldalán erdei gyümölcsök levével színezve.
És még mindig csak szombat volt, ezzel nem is volt vége az őrületnek. Vasárnapra, gyereknapra, megígértem a nagyikámnak, hogy megsütöm az epres krémes piskótáját. Szombat este a grillezés után még két óriási piskóta sütése következett.
Ez lett belőle:
A mai ebéd pedig a tegnapi gyereknapi bográcsban főtt marhapörkölt maradéka. Főztem egy kis könnyű gyümilevest és tarhonyát.
Fúúúú, igencsak megeredt a tollam (billentyűzetem)! :)))

 Ui.: Jajjj, majd' elfelejtettem az aprósütiket. Ezeken kívül az óvodába még készítettem édes dinnyesüteményt és sós töltött kifliket is.

2011. május 26., csütörtök

Tokaji borecet 4. recept







Indiai paradicsomos chutney



Hozzávalók:
2 kg paradicsom
kb. 1 kg cukor
1 citrom lereszelt héja
2 ek. Tokaji borecet furmintból
1 kk. mozsárban durvára tört koriandermag
1 darab kimagozott és vékonyra szeletelt chilipaprika
1 5 cm-es darab gyömbér


A paradicsomokat kereszt alakban metsszük be és forrázzuk le, majd azonnal merítsük hideg vízbe. Ezután könnyedén le tudjuk szedni a héját. Vágjuk negyedekbe, majd magozzuk ki (karalábévájóval a legegyszerűbb). A kimagozott negyedeket vágjuk apró kockákra. Mérjük le és tegyük ugyanennyi cukorral együtt egy vastag aljú edénybe. Reszeljük hozzá a citrom héját. Erős tűzön forraljuk fel, majd takarékra mérsékelt tűzön, gyöngyöző forrásban kb. 1 óra alatt főzzük sűrűre és enyhén karamelles ízűre. Keverjük hozzá a Tokaji borecetet furmintból, az összetört koriandermagokat, a chilipaprikát és reszeljük hozzá a gyömbért. Főzzük tovább együtt még 2-3 percig. 
Töltsük tiszta üvegekbe és szorosan zárjuk le. Fordítsuk az üvegeket fejjel lefelé, amíg kihűlnek. 
Remekül illik különféle sült húsokhoz, de grillezett zöldségekhez is.

2011. május 25., szerda

Hello Kitty

És megint Hello Kitty tortát csináltam. Úgy látszik ez lesz a védjegyem, vagy a végzetem? Ezúttal Tejszínes-csokoládés krémmel lett megtöltve és eperrel jól megrakva. Az óvodában az egyik kislány negyedik szülinapjára készült.
Ki gondolta volna pár évvel ezelőtt, amikor először csináltam ilyen alakú tortát az én kislányomnak a szülinapjára, szintén az óvodába. Melinda azóta is lelkesen követi végig minden egyes Hello Kitty torta készülődését, és megköveteli a masni csillogóssá tételét. :)
Kivételesen a krémmel meggyűlt a bajom, talán még nem is jártam így sosem. A tejszínben felolvasztottam a csokoládét előző nap, majd éjszakára hűtőbe ment. Másnap (miután szoba hőmérsékletű lett) szépen lassan elkezdtem felverni habbá, de egy pillanat műve volt és a krém összeugrott, vaj lett belőle. Pánikszerű Tesco-ba rohanás következett és új krém összeállítása. Másodjára már nem történt semmi bonyodalom.

2011. május 24., kedd

Orja

A mai ebéd irányadója az orja. Először is leves főtt belőle, ami jó tartalmas és laktató. (Természetesen csak és kizárólag borsóval!)
Mivel a csonton nagyon gazdagon van hús, ezért csak a főtt hús mellé kellett valamit kitalálnom. Apa azt kérte, hogy legyen paradicsomszósz, neki azt főztem,
de én a meggyszószt szeretem hozzá, így magamnak az készült pirított darával.
Az eredeti elképzelés pedig a túrós csusza volt, amit Amanda kedvéért készítettem.

2011. május 23., hétfő

Mai ebéd

A mai ebéd első fogása a maradék karalábé leves. Ezt követi egy csodálatosan szaftos és kívülről mégis ropogós csirkecomb zöldséges újkrumplival, ami akár egy jó kis nyári salátának is beillik és nagyon el tudom képzelni grillen sütött húsok köreteként is. Valójában akár magában is. A zöldségeket variálhatjuk is ízlés szerint. Nekem most ez volt itthon.
A fahéjas pálmalevés csak egy kis bónusz, mert maradt még leveles tésztám, amit fel kellet már használni valamire.
Ma egyébként is nagyon hasznos kis mozdony voltam. :DDD
Fagyasztottam epret és csináltam gyömbérsört, aminek még érnie kell, de hétvégére a grillezés mellé pont jó lesz.

Shopping bag, Hello Kitty sokadik, fűnyíró és quad

Péntek délutánra készült el a shopping bag (ajándéktasak) torta kicsinyített változata, ami csupán kb. nyolc szeletes volt. Tejszínes gesztenyekrém volt a tölteléke. Szerencsére szépen felépült és a bevonat is egyszerűen, könnyedén felkerült rá. Mivel nem dolgoztam előre és nem hagytam száradni az unidec-et féltem egy kicsit, hogy a selyempapír nem lesz elég mutatós, de szerencsére délelőtt nagyon vékonyra kinyújtottam, összegyűrtem és délutánra száradt annyit, hogy megmaradt olyannak, amilyennek szerettem volna. Két kis saslikpálcika nyújtotta a torta támasztékát belülről hosszában keresztben beszúrva.
Szombat délelőtt elkészült Hello Kitty sokadik, amit egyáltalán nem bánok, mert szeretem ugyan a kihívásokat, de a hétvége első tortájaként igazi kikapcsolódást nyújtott. Közben nem kell görcsölnöm, gondolkodnom, csak élvezni a látványt. Tejszínes-csokoládés krémmel lett töltve. 16 szeletes. Két éves kislány szülinapjára.
A következő tortát már nagyon vártam. A fűnyíró torta igazi kihívás volt számomra. A kérés az volt, hogy Shrek zöld legyen és hasonlítson egy igazi Viking fűnyíróra. Egy két éves kisfiú szülinapi tortája lett, aki rajong a fűnyírókért. Meg tudom érteni, hiszen az én kétéves kislányom meg a markolókért rajong. :D A felépítés nagyon könnyen és gyorsan haladt. Vaníliás krém és erdei gyümölcshad a belsejében. A bevonással is jól haladtam. Egyetlen dolog okozott fejtörést, hogy az eredeti fűnyíró gyűjtőtartálya a levegőbe emelkedik, úgy lóg. Ezt úgy oldottam meg, hogy a tartály alá füvet festettem. Kérés szerint a nyelet nem is próbáltam meg rászerelni, mert akkor nem fér be a hűtőbe. Szépen a nyelet is kiszárítottam, sajnos az egyik rakosgatás következtében eltörött, de  megjavítottam.
Az utolsó torta vasárnap készült. Egy csökkentett cukortartalmú torta volt. Egyik ismerősöm a férje szülinapjára vitte, akinek a quad a szenvedélye, a hobbija. A piskótát fele mennyiségű cukorral sütöttem és a krémbe is nagyon csekélyke került csak. Tejszínes-túrós krém inkább savanykásan, mint édesen. Na ezzel a tortával viszont megkínlódtam rendesen. A faragás még szombat este megtörtént. szépen betöltve és körbekenve a hűtőben aludta át az éjszakát. Reggel nekikezdtem a bevonásnak és a díszítésnek. Az egész délelőttöm ráment. Először bevontam a pirossal, majd a szürkével és a dekorációk külön-külön. Jöttek a kerekek, a festés és a kormány. A végén nem nagyon voltam megelégedve a látvánnyal, így apa segítségét kértem, mint kívülálló, hogy nézze meg! Annyit mondott, hogy az aljával kellene valamit kezdeni. A maradék túrós krémbe kevertem egy teáskanálnyi kakaóport és a torta köré maszatoltam, mintha sár lenne. Pont ez hiányzott a látványhoz. Így már tetszett apának is, nekem is, meg az ismerősömnek is. :) Mindenesetre nagyon sok segítséget jelentett nekem a Petra quad tortája. Köszönöm!
Mától pedig kezdődik elölről minden. Hét közepén Hello Kitty. Pénteken gluténmentes pillangó és évzáró + torta az évzáróra + aprósüti (sós, édes) az évzáróra. Szintén péntekre szülinapi torta sógornőnek, ami még mindig TITOK! :D Szombatra szívroham és vasárnapra gyereknapi piskóta epres krémeshez. Azt hiszem nem felejtettem ki semmit és ennyi!

2011. május 19., csütörtök

Krumplipüré

Már most minden gondolatom a hétvége körül forog, mert tortázni fogok! Már megint és még mindig. Imádom! Sorrendben a következők készülnek: shopping bag, Hello Kitty, fűnyíró és kvad. A jövő hétről még nem beszélek, de a hétvége már be van táblázva nagyon!

Mai ebéd: Tegnapi maradék krumplipüré újrahasznosítva. Elsőként a levesben zöldfűszeres gombócként, amibe került friss hagyma, petrezselyemzöld, bazsalikom, fokhagyma, kaukkfű és oregano. Továbbá második fogáshoz köretként burgonyafánk formájában. Ugyanaz a fűszerezés, csak a főzés helyett sütve. A sertésmáj jelen esetben egy keleties ízvilágú szószos étel. (Mostanában nagyon kelet felé orientálódunk az ételekkel)
Holnapra valami zöldségeset tervezek, talán egy quiche-t.

2011. május 18., szerda

HÉ torta és erdőillatú menü

Hé, azaz Házassági évfordulós torta. Nem maradtunk ezen a jeles eseményen sem torta nélkül. Nem kell valami grandiózusra és extrára gondolni, csak egy picike oroszkrém tortára. A nyolc eltelt év alkalmából egy nyolc szeletes tortácska volt a meglepetés.
Nem a legszebb a díszítés, és a fényviszonyok sem a legmegfelelőbbek, de a miénk és finom!

Tegnap teljesen felvillanyozódtam az ebéd elkészítése után, na meg még mindig ugyanaz a szakácskönyv ad nekem inspirációt a főzéshez, tehát a mai egy erdőillatú ebéd lett. A leves gombából készült, sajnos nem erdei gombából, de azért az erdőt idézi.
A főfogás pedig egy egybensült sertéshús, amit akár vadhúsból is elkészíthetünk. Az ízesítése, a fűszerezése teszi erőillatúvá. A legmarkánsabb és legjobban domináló fűszere a borókabogyó. A tejszínes krumplipüré remekül kiegészíti.
Tálalva:
Almával sütöttem, bár az eredeti recept szerint fügével kellett volna. Annak viszont  most nincs szezonja. Majd azzal is kipróbáljuk egyszer.

2011. május 17., kedd

Ostoros torta és ünnepi menü

Tegnap elkészítettem egy picike tortácskát, ami valamiért a szívem csücske lett. A szomszéd barátnőm a párjának kérte a tortát. Az volt a kérése, hogy picike legyen, mert csak ketten ünnepelnek, meg hogy oroszkrém legyen a tölteléke és hogy a tetején egy ostor jelenjen meg, esetleg még egy íj is. A párja ezeket a sportokat űzi. Nem is volt semmi probléma sem a karikással, sem az íjjal, hiszen ezeket már én is próbáltam, azaz már láttam ilyet és volt is a kezemben. Szépen fehérrel leburkoltam a tortát, a szélét alul kidíszítettem és körben zöld fűvel dekoráltam, hogy ne legyen nagyon egyhangú. Először elkészítettem az ostort, amit rá is tettem a torta tetejére és akkor még úgy gondoltam, hogy ennyi.
Így is jól mutatott szerintem, de csak nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy az íj is meg lett említve, mint dekorációs elem. Elkészítettem az íjat is és mellészorítottam a torta tetején.
Az biztos, hogy az ünnepelt örült neki. Sajnálatos módon közbejött valami a szomszédomnak és nem tudott érte jönni a tortának, ezért felhívta telefonon a párját, hogy van egy kis meglepetése: rendelt neki egy tortát, de el kellene hozni. Én is meglepődtem, amikor kinyitottam az ajtót neki. :) Remélem ízlett is neki/nekik!

A mai csodálatosan napsütéses nap különleges számunkra. Ma van a nyolcadik házassági évfordulónk. Ezen kívül a 13. (nem tévedés a tizenharmadik) eljegyzési évfordulónk is (na jó, két nap eltéréssel). Sokáig jegyeskedtünk. :) Szegény apánk sokat dolgozik most, ezért sokszor enni sincs ideje, mint pl. tegnap. Este aztán jól bevacsorázott és egész éjszaka szenvedett. Ma ízében különlegeset és ünnepélyeset főztem neki (na meg magunknak) és nem mellesleg könnyű! A leves maradék aszalt sárgabarackból készült, csak hogy elfogyjon. Már itt vannak a friss gyümölcsök és a következő aszalt gyümis szezon meg még messze van. Kellemesen savanykás és jól megszívta magát a fűszeres lével, jól megpuhult. (A kép alapján akár répaleves is lehetne :D)
 A halacska kínai ízvilágú lett, de nagyon jól kiegészíti a barna rizs a grillezett zöldség és a hagymacsíra.
Kivételesen a tálalással is meg vagyok elégedve! :) Igazi ünnepi menü.

2011. május 16., hétfő

Minden más

A hétvégét körbelengte az Online tortaverseny díjátadója, illetve a meglepetés, amit Lenkének szerveztünk. Sajnálatos módon nem tudtam részt venni ezen az eseményen! :( Mindenesetre könnyes szemmel és meghatódva olvastam Lenke sorait, amit az ajándékátadásról írt.
Mindezen események alatt meglátogatott minket a fogtündér is, mert a csodálatos gyermekeim alvás helyett játszottak és Amanda kirúgta Melindám mozgó fogát. A fogért cserébe a fogtündér Hello Kitty-s falmatricát ajándékozott a párna alá csúsztatva Melcsinek. Apa segített felragasztani. :)
A csajokkal együtt:
Már egy hete annak, hogy Melcsikém egy szakácskönyvből kiválasztott egy remek süteményreceptet, amit pocibajok miatt nem lehetett elkészíteni, EDDIG! Na, de most! Közösen megsütöttük az áhított sütikét. Még Amanda is segített. Melcsi olajozta a formákat ecsettel, Ami segített szaggatni és ismét Melcsi lekvárral félig megtöltötte a nyers tésztákat.
Ez sült ki belőle:
Tányéron, már formából kivéve:
A teteje diós piskótaszerűség:
Alig bírtuk kivárni, hogy kihűljön. :)

A hétvége másik nagy attrakciója a palacsinta volt. Készült rakott és sima.
Íme a két kis palacsintázós:
A simából maradt még a mai ebédhez is.

Tokaji borecet 6. recept

Már hetek óta szemezek a kamrában a polcon jókedvűen elnyúló kuszkuszos zacskóval. Végre elérkezett a nap, hogy elővegyem és egy finom fogás keretein belül elkészítsem. Mindenképpen egy fűszeres saláta, vagy egy jó fűszeres husi mellé képzeltem el. Ebben az esetben egy husi köreteként végezte.



Tokaji borecetes-balzsamecetes csirke fokhagymás kuszkusszal

Hozzávalók:
4 csirkecomb, vagy csirkemellfilé
40 ml Tokaji kakukkfüves borecet
40 ml balzsamecet
125 ml csirkehúsleves (lehet kockából is)
2 ek. cukor
1 gerezd fokhagyma reszelve
4 ek. olaj a sütéshez
fokhagymás kuszkusz:
300 g kuszkusz
560 ml forró csirkehúsleves
2 ek. olívaolaj
4 gerezd fokhagyma szeletekre vágva
2 ek. friss, vagy 1 ek. szárított kakukkfű

A csirkecombokat egy tálba rakjuk, és meglocsoljuk a Tokaji borecet, a balzsamecet, a leves, a cukor és a fokhagyma keverékével. Mindkét oldalát 10 percig hagyjuk pácolódni.
 
Amíg pácolódik a hús, elkészítjük a kuszkuszt. A kuszkuszt egy tálba tesszük, ráöntjük a forró csirkehúslevest. Folpackkal szorosan lezárjuk, és 5 percig, illetve amíg felszívja az összes folyadékot, állni hagyjuk. 
Az olívaolajat felmelegítjük, beledobjuk a fokhagymát, és a kakukkfűvel puhára pároljuk. 
 Mielőtt a hagyma barnulni kezdene, hozzáadjuk a kuszkuszt, és folytonos kevergetés mellett 2 percig melegítjük.
 A csirke sütéséhez olajat hevítünk egy serpenyőben. A húst kivesszük a pácléből, és mindkét oldalukat nagy lángon 3-4 percig sütjük.
Ráöntjük a páclevet, és takaréklángon 30 percig, illetve míg a hús át nem sül és a pác kezd besűrűsödni, tovább sütjük.
Tálaláskor a csirkehúsokat a kuszkusz tetejére helyezzük, és meglocsoljuk a hús levével.