2011. április 28., csütörtök

Máj

Ez az az alapanyag, ami nagyon sok embert megoszt. Valaki vagy szereti, vagy nem! Mi szeretjük, a gyerekek megeszik. Próbálom egy kicsit változatosabbá tenni és nem mindig a rántott máj és resztelt máj verziót cserélgetni. Most kipróbáltam a tiroli máj receptet (bár nagyon emlékeztet a resztelt májra) és egészen ízletes. Kivételesen rizzsel tálalva, mert tegnap krumpli volt. Ráadásul a maradék tegnapi krumplipüréből készítettem el a levesbetétet, amit még fel is dobtam egy kis maradék sonkával is.
Estére pedig már elkezdem sütni a hétvégi tortának valókat. Az egyik egy söröskorsó lesz, a másik pedig egy giga nagy torta Forma 1-es Ferrarival a tetején.

2011. április 27., szerda

Online tortaverseny 2011.

Véget ért az Online tortaverseny és tegnap este az eredményeket is megtudhatta a már tűkön ülő, türelmetlen jelentkezők tömege. Valóban tömeg volt, hiszen több, mint száz torta nevezett a megmérettetésre. Neves és hozzáértő szakmai zsűri döntött a pályaművek sorsáról. Mindenki megérdemli a dicséretet, mert látszott, hogy valóban sok munka van a tortákban. Gratulálok az összes érmesnek és nem érmesnek is! Én egy diplomával gazdagodtam, ami már az előző évi versenyhez képest egy fok előrelépés. Ennek nagyon örülök, mégiscsak látszik a fejlődés! Végül pedig következzék maga a torta:
Jégkorszak torta, amit elvittünk ajándékba az oviba.

Tokaji borecet

Sok bloggertársamhoz hasonlóan én is neveztem arra a felhívásra, amit a Tokaji Borecet Manufaktúra tett közzé a neten. Annak rendje és módja szerint meg is kaptam a kis borecet csomagomat még a múlt héten. Több ötletem is van a felhasználást illetően. Ma spontán ötlettől vezérelve el is követtem az első ételt.
Ehhez a recepthez a kakukkfüves borecetet használtam.


Pikáns sertéssült Tokaji borecetes mártással

Hozzávalók:
1,5 kg sertéscomb
1 fej fokhagyma
sertéssült fűszerkeverék
3 hagyma
2 alma
só, bors
2 ek. Tokaji kakukkfüves borecet
2 ek. zsír

A sertéscombot kívülről körben alaposan megfűszerezzük a fűszersóval.
 Egy éles vékonypengéjű késsel megszúrjuk,
 majd ebbe a nyílásba bedugunk egy gerezd fokhagymát.
 Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg körben megspékeltük fokhagymagerezdekkel a húst, illetve amíg elfogy a fokhagyma.
A hagymát és az almát megtisztítjuk és gerezdekre vágjuk. Megágyazunk a húsnak egy hőálló tálban, vagy tepsiben a cikkekkel. Sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk 0,5 dl vízzel és a Tokaji kakukkfüves borecettel.
 Erre az ágyra fektetjük a húst. A tetejét megkenjük a zsírral.
 Lefedve 180 fokos sütőbe toljuk és kb. 2 óra alatt készre sütjük. Akkor jó, ha megszúrva még kissé puha, de nem folyik ki belőle véres lé.
Felszeletelve látszanak a fokhagyma tűzdelések.
 Amikor készen van a hús, kivesszük a puhára főtt mártásból és összeturmixoljuk. Kóstoljuk meg és ha kell, ízesítsük. Öntsük egy serpenyőbe és magas lángon 2 perc alatt sűrítsük be.
A húst a szósszal és krumplipürével tálaljuk.
 
És hogy az ebéd még különlegesebb legyen készítettem egy gyömbéres répalevest az általam készített zellerleves mintájára. Jó! :)
Többeket foglalkoztat a gondolat, hogy mit csinál Amanda, amíg én főzök? Megmutatom:

HINTÁZIK! :)))

2011. április 26., kedd

Könnyebben

Úgy emlékszem, hogy még tartozom egy kalács képével. Íme:
A húsvét pedig eltelt és olyan volt, amilyen...

A húsvét, mint a karácsony, általában jó sok evéssel párosul. Éppen ezért az ünnepek után mindenki valami könnyűre vágyik. Ugyanakkor majd a maradék sonkát és tojást is el kell használni. Erre is vannak már ötleteim. A mai ebéd egy könnyű olasz menü: Bazsalikomos paradicsomleves a maradék grissini-vel tálalva és Zöldborsós rizottó, azaz risi e bisi, ami nem tévesztendő össze a magyar rizibizivel! Össze sem hasonlítható a két étel. Ez a mostani egy krémes és ízes finomság.
Mindeközben pedig már készül egy csupa csokis Hello Kitty torta is, névnapra. :)

2011. április 22., péntek

Húsvéti készülődés

A lányok már nagyon várják a húsvétot, na nem a locsolók miatt, bár szerintem ők már nem "élvezhették" az igazi húsvéti hangulatot, hanem a sok finomság miatt. Egyfolytában azt kérdezgetik, hogy ezt nekünk csinálod? :D Hát persze, ki másnak? Amanda már feni a fogát a színes tojásokra is, és a csokitojásokra, a süteményre, kalácsra.
Tegnap elkészült a kenyérkosár, ami viszonylag szépen le is jött a tálról, csak egy helyen pattant meg a széle.
A maradék kenyértésztából pedig grissini készült (már ami nem égett meg).
Kronológiai sorrendben a következő fogás a görög saláta, ami már a holnapi flekken partyra készült.

Közben sülnek a csodálatos kalácsok, ami kívánság szerint sima és mazsolás is és még kakaós is  lett. Készült fonott és csavart, vagy tekert? Minek nevezzelek? :D
Azt még nem tudom megmutatni, mert folyamatban van.
Az ebéd pedig mi más lehetne, mint a Melinda kívánsága: Bolognai spagetti! Kérdeztem, hogy a leves mi legyem, mire ő azt mondta, hogy paradicsomleves. De az nem illik egy paradicsomos tészta elé, ezért a tésztás leves mellet döntött csigatésztával. Nálunk ez a húslevest jelenti simán tésztával tálalva.

És itt szeretném nektek megemlíteni, hogy megjelent rólam egy cikk a www.kultusz.com oldalon, amit el is olvashattok itt. Nagyon boldog! :)))

2011. április 21., csütörtök

Kreatív blogger díj

Ma megkaptam blogger pályafutásom második díját! Igazán nagy dolog ez, hiszen még csak öt hónapja verem a billentyűzetet azzal a céllal, hogy megismertessem másokkal is a konyhai örömöket. Ezt a díjat Mummy-tól kaptam meg, amit itt ismét szeretnék megköszönni neki!
Itt van ő:
A szabály a következő: el kell áruljak magamról 10 dolgot amit szeretek, majd tovább adni a díjat 10 blogger társamnak akiket látogatok és kreatívnak tartok!(10 dolog? ajjaj!)


1. Imádom a gyermekeimet és a férjemet, azaz a családomat! A világ legszebb hivatása anyának lenni!
2. Imádok sütni, krémet főzni, majd a kettőből egy tortát összehozni! Díszíteni, görnyedni felette, nem aludni miatta, stb. :)))
3. Imádok főzni! Kigondolni, hogy egy alapanyagból mi minden készülhet, hogyan alakul át ízletes étellé.
4. Imádok enni is! (a kilóim is imádják!)
5. Szeretek ennek a csodás gasztroblogger és interneten is tortázós közösségnek a tagja lenni!
6. Szeretek minden kreatív dolgot és kézimunkát! Festeni, rajzolni, barkácsolni, vagdosni és ragasztgatni.
7. Szeretek szakácskönyveket és recepteket bújni és közben agyalni a recept saját verzióján.
8. Szeretek úszni és pancsolni.
9. Nagyon, de nagyon szeretek beszélni! Nem biztos, hogy mindig jó dolog!
10. Nagyon szeretem a zenét, a táncot és a jó barátokat, a beszélgetéseket, könnyű bulikat.


10 blogger, akiket kreatívnak tartok és szívesen látogatom őket (a teljesség igénye nélkül, hiszen sokkal többen megérdemelnék):

Mummy (Nem azért, hogy visszaadjam! Imádom olvasni az írásaidat.)

Köszönöm szépen!

Abszolút kedvenc

Mi mást is süthetnék így húsvét előtt, mint a leglegleg süteményt? Ez az abszolút kedvencem! Az alja vékony és tészta, a közepe krémes és lágy és még finom is, a közepében az isteni savanykás alma, ami jól kiegészíti az édes krémet. Ő pedig az Elzászi almatorta. Nem kell külön lapokat, vagy piskótát sütögetni (nem mintha nem szeretném!), nem kell külön krémet főzni, kenegetni, egyszerű és gyors és finom! Vendégváró fogásnak is tökéletes választás.
A mai napban, legalábbis egyenlőre, úgy látszik ez az egyetlen tökéletes (a másik még titok!)! Befestettem a húsvéti tojásokat, de én ilyen festékkel még nem találkoztam, de nem fogta be a tojásokat. Bezzeg a kezemet igen, mert gumikesztyűt azt nem húztam a kezemre. A torta kivételekor megégettem a kezem. Nagyon ritkán szoktam, mert állítom, hogy bakelitből van a kezem, de most ezt is sikerült. Közben sülnek a grissini-k is, amit persze jól odaégettem, mert elfelejtettem. :( Remélem, hogy ennyi mára!
Most vettem ki a sütőből a kenyérkosarat, és úgy néz ki, hogy az jó lett. Nem akarom elkiabálni, remélem lejön a tálról szépen!
A sós piskótát még mindig nem sütöttem meg, de a belevaló kence már készen van, alig bírtam apa szorító ujjai közül kihámozni, mert meg akarta enni az egészet!
Még kalácsot is sütnöm kell! Talán még egy tortát is készítek az ünnepre.
A levest még meg sem említettem, pedig az is jó volt. Sárgaborsó krémleves, ami önmagában nem egy bonyolult étel, de megbolondítottuk egy kis szalonna chips-el. Saját készítésű füstölt húsos szalonnából!

2011. április 20., szerda

Linzertojások

Megmutatom a tegnap esti alkotásunkat. Csak egy sima linzertészta egy kis citromhéjjal és citromlével megbolondítva és még nyersen színezett tojássárgával díszítve. Mindenesetre Melinda saját szavaival élve is teljesen elájult tőle. :D
Majd a locsolóknak a piros tojás mellé adunk hímes linzertojást is. Az a jó benne, hogy lezárt fémdobozban el is áll addig. A figyelmetlenségem miatt megégetteket pedig elmajszoljuk közben.

A mai ebéd pedig mi más lehetne, mint amit a gyerekek kívánnak. Többek között apa is ebbe a csoportba tartozik. :))) A mai ebédre ő adta le a rendelést. Azért a gyerekeket sem kellett az asztal körül kergetni vele. Az első leves a gyümölcsleves, ami Melinda kedvence.
Amanda viszont nem szereti a gyümölcslevest, így neki májgaluska levest főztem.
Az egyszerű rántott husit nagyon sokféleképpen meg lehet bolondítani, én most rengeteg zöldfűszerrel tettem ízletesebbé.
És a hab a tortán az uborkasaláta.

2011. április 19., kedd

Gyermekeim kívánságára

Úgy érzem ez a hét mottója. Legalábbis ami az étkezést illeti. A tegnapi vacsora képekben elmesélve:
 Nagy büszkeségeim a hamburgerbucik, mert olyan szép egyformák és tökéletesek lettek:


A mai ebéd pedig Amanda kérésére pizza. Gyerek és felnőtt méretben.
Minipizzákat már régóta gyártok különböző bulikra party falatoknak, többek között húsvétra is praktikus. Emellett a gyerekek is nagyon élvezik a saját méreteikhez igazított pizzákat.

2011. április 18., hétfő

Tavaszi szünet

Mivel az óvodában tavaszi szünet van, elhatároztam, hogy egész héten a gyerekekkel készülődünk a húsvétra. Sütünk, főzünk, dekorálunk. Már nekik is említettem a dolgot és teljesen fel vannak dobódva miatta. Én is nagyon várom már. Bizonyos előkészületeket már meg is tettem. Például összedobtam a linzertésztát, ami akár egy hétig is elvan a hűtőben. Megcsináltam a házi sajtkrémet, amit majd a sós piskótába fogok tölteni (még azt is meg kell sütni). Közben pedig a gyerekek minden igényét próbálom kielégíteni. Többek között, hogy hamburger legyen a vacsora. Már sülnek a hamburger bucik és kivettem a fagyasztóból a darált husit is. Este hamburgert eszünk, de nem akármilyet ám! Saját készítésűt! Közben Amanda pizzát is enne, talán majd holnap, de már a lángos gondolata is itt röpköd felettünk. Szerdára azt kell csinálni! Valamikor a tojást is megfőzzük és megfestjük. Kenyeret és kalácsot is sütni kell. És hol van még a szokásos húsvéti torta (torták)? És a legfontosabb a sonkafőzés! Azt hiszem sűrű hétnek nézünk elébe, de szeretem a kihívásokat és majd beosztjuk a dolgainkat.

Medence, Kártya, somlói

Mielőtt bemutatnám a szokásos hétvégi termést, még tartozom egy Chopper képével.


A szombat délelőttje egy medence torta elkészítésével telt. Ez nekem egy kedvenc téma (a sok között), mert imádok úszni. Gyerekkoromban versenyszerűen úsztam és próbálom a gyermekeimet is a víz szeretetére nevelni. Ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél több időt töltsünk, akár medence, akár természetes víz mellett, illetve benne. :) Sokat jelentett nekem ez a torta, igyekeztem is a legtökéletesebbre elkészíteni. Egy kis/nagy fiúnak készült a szülinapjára, aki szintén sportot űz az úszásból. :) Sima piskóta csokoládés krémmel töltve és Unidec-el burkolva.
A következő a szombat délutáni alkotás. Egy nagyobb és egy egészen picike kártya, pontosabban ász torta. Azt kérték tőlem, hogy ász legyen, teljesen mindegy, hogy melyik (treff, pikk, kör, káró), mert az ünnepelt nagyon szeret kártyázni. Mivel nőnek készült, úgy gondoltam, hogy a kör tökéletes választás. Kellett egy icike- picike (eredeti méretű), amit elsőre adnak az ünnepeltnek, hogy azt higgye ennyi. Aztán jöhet a nagyobbik meglepetés a nagy torta. Mind a kettő tejszínes-kávés krémmel lett megtöltve.
Most már biztosan mondhatom, hogy érzem magamon, illetve a munkáimon a fejlődést, mert maximalista létemre is elégedett vagyok mind a két tortával. Happy!
Vasárnap pedig rám tört a gyermekhiány (mamáéknál voltak). Nézegettem a maradék piskótaszéleket és eldöntöttem, ebből bizony somlói galuska lesz! A gondolatot tettek követték és íme:
Recept a Dia és a konyha oldalon!

2011. április 15., péntek

AS Roma és a Chopper

Ma nem főztem semmit, mert a pici manókámnak megy a hasa. Szolidaritásból én sem ettem mást csak almát, kiflit és kekszet. Együtt diétázunk. És igyekszünk minél többet inni.
Ma nem is az ebéd a fontos, hanem a hétvége első tortája és egy érdekes figura.
Egy AS Roma logo-s tortát készítettem el úgy, hogy a logo-t még tegnap megfestettem kézzel. Büszke is vagyok magamra emiatt, mert szerintem nagyon jól sikerült a farkas és az alatta lévő Romulus és Remus. A torta egyébként fekete erdő ízű.
Amivel eltöltöttem egy egész estét és ma egy egész délelőttöt, pedig a következő figura:
Itt még csak formázás után, de színtelenül látható. Ne tessék nevetni a Panadol-os dobozon! Az tartja még egyenlőre. :) Hát mit mondjak? Eléggé megkínlódtam vele. Sehogy sem akart összeállni. Sokat kellett rajta egyszerűsíteni, hogy ne legyen teletűzdelve mindenféle ehetetlen pálcikával. Nem szeretek ehetetlen dolgokat használni, sem tortában, sem figuránál. Mégis kompromisszumot kellett kötnöm, hiszen csak tegnap kértek meg rá, hogy készítsek egy Chopper figurát. Sajnos kevés volt az idő! Nem tudott kellően összeszáradni, és még a festés sem volt sehol. Majd eljött annak is az ideje:

Igen, a doboz még mindig tartja. Fogalmam sincs, hogy mi lesz, ha kiveszem!? Legalább a festés talán megszárad, mire szükség lesz rá.
Következzék tehát a hétvégére egy (azaz egy és egy pici) kártya torta és egy uszoda torta.

2011. április 14., csütörtök

Aranygaluska újratöltve!

Tegnap leírtam, hogy egy tartalmas leves után nem való szerintem az aranygaluska, ennek ellenére ma én is egy tartalmas levest főztem. Bablevest zöldségesen, galuska nélkül, hogy egy picit könnyítsek rajta. Receptet azért nem töltöttem fel róla a honlapomra, mert tulajdonképpen ugyanúgy készül, mint a fejtett bab leves. Azért mégsem mondanám vegetáriánus fogásnak, mert tegnap sonkát főztem (jó kis házi füstölt sonkát), és a babot ma ebben a lében főztem meg. Az íz benne van, a zsír nincs, mert lehűlés után leszedtem. Mindenesetre a gyöngybabot csak zöldséges levesként tudom elképzelni, de egy kis sonkaíz azért nem ártott neki. :) A többiek kedvéért a leves mellé tálaltam a főtt sonkát és egy kis tejfölt is.
A második fogás (ha nem lett volna elég a leves) a tegnapi aranygaluska maradéka. Nemigen szokott maradni belőle, de most valahogy a gyerekek se kattantak rá és mi sem teljesítettünk túl jól. Semmi nem megy kárba! Ma újratöltve, megpróbál ismét a kedvünkre tenni.

2011. április 13., szerda

Krémleves és sodó

Évekkel korábban, még megboldogult lánykoromban, ezzel a két étellel, azt hiszem, a világból is ki lehetett volna kergetni. Nem szerettem olyan ételt enni, de még látni sem, ami egynemű és nem látszik, hogy miből készült. Azóta persze már benőtt a fejem lágya és megértem ezekre az ételekre is. :D
A fokhagyma, mint leves alapanyag, már így is motoszkált valahol a fejemben. Az idő pedig elérkezett a kipróbálásra. Mivel tegnapról maradt még csontleves, és a recept is ezt írt hozzá, pont kapóra jött. Bátran ajánlom mindenkinek, aki egy kevés vonzódást is érez a fokhagyma iránt (mint én), hogy próbálja ki! Krémes és ízes és bársonyos, pont jó.
A második fogás aranygaluska. Közeledik a húsvét és a kalács időszaka. Egyébként is, de most különösen sokat bújom a különböző receptjeimet, közben pedig rábukkantam az aranygaluskára. Éppen ideje volt! Azt nem igazán értem, hogy más menükben miért egy jó laktató leves után adják, amikor ez is nagyon eltelít. Szerintem pont kiegészíti a krémlevest ez a durva-diódarabos-cukros-tömény, de a sodó által mégis inkább lágy desszert. Mindig ugyanazt a mennyiséget készítem, de valahogy mindig attól rettegek, hogy kevés lesz, nem tölti ,ki a tortaformámat és lapos lesz és kiszárad. Szerencsére ez sosem következik be! :) Ráadásul mindig ráöntöm a maradék vajat a tetejére és ettől olyan jó szaftos és puha marad, hogy még a sodó sem kötelező hozzá. Évekig így is ettem, magában. Most pedig eljött az idő, hogy saját magam készítsek sodót is hozzá. És kijelentem, hogy ízlik!
Íme az aranygaluska a tortaformában:
Tányéron:

Megtálalva:
 Bocsi a sok fényképért, de annyira büszke vagyok rá, mert olyan fincsi!